Închide

Semnale grave de la INS: producția industrială s-a scumpit masiv în decembrie. Preț dublu la energie!

Avatar
Cut off saw cutting metal with sparks

Fotografie de Anamul Rezwan pe Pexels

Timp de citire: < 1 minut

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut în decembrie 2021 cu 2,1% faţă de luna precedentă, însă au crescut masiv față de aceeași lună a anului 2020, cu 33,3%, conform datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În mod inevitabil, creșterea prețurilor în industrie se va reflecta, mai devreme sau mai târziu, în prețurile din întreaga economie, inclusiv la produsele destinate consumatorilor finali.

Pe marile grupe industriale, în decembrie 2021 faţă de perioada similară a anului precedent, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria energetică (+94,43%), industria bunurilor intermediare (+26,52%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,4%), industria bunurilor de capital (+10,42%) şi industria bunurilor de uz curent (+7,14%).

Raportat la decembrie 2020, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 103,68%; industria extractivă (+70,01%); industria prelucrătoare (+18,66%); distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+9,38%).

Transferul creșterilor de prețuri în economie este așteptat și de managerii care au participat la cea mai recentă anchetă de conjunctură a INS. Aceștia anticipează o relativă stabilitate a activității și a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii, dar consideră că urmează creșteri de prețuri în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul, construcții și servicii,

scroll to top