Închide

UE plănuiește noi măsuri pentru a îmblânzi piețele energetice și a reduce prețurile gazelor

Avatar
flame, oil drillers, gas flame

Fotografie de Ratfink1973 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Executivul Uniunii Europene intenționează să schițeze acțiuni suplimentare pentru a limita o criză energetică fără precedent prin reducerea fluctuațiilor piețelor, creșterea lichidității și scăderea costurilor cu gazele naturale, potrivit Bloomberg.

Comisia Europeană intenționează să publice pe 28 septembrie un document care detaliază pașii viitori pentru a reduce volatilitatea și a crește volumul de tranzacționare pe piețele de energie, deoarece prețurile crescânde au făcut ca apelurile în marjă să crească, în plus față de măsurile pe care blocul ar putea să le ia pentru a reduce prețurile la combustibil, potrivit unor surse.

Dar, în timp ce unele state membre cer plafonarea prețului gazului, Comisia nu intenționează să propună nicio reglementare săptămâna viitoare și ar putea, în schimb, să elaboreze o serie de modalități de a aborda problema, au afirmat sursele.

În condițiile în care consumatorii din cele 27 de state membre ale UE sunt afectați de facturile record la energie după ce Rusia a tăiat aprovizionarea cu gaze naturale, guvernele solicită Comisiei soluții la nivel regional pentru a atenua criza. Acestea s-ar baza pe un pachet de intervenții propus anterior, care include o taxă excepțională, un plafon de preț pentru energia electrică cu costuri mai mici și o țintă obligatorie de reducere a cererii de energie.

Documentul planificat — cunoscut în jargonul UE ca o comunicare — ar oferi guvernelor asigurări cu privire la măsurile viitoare care vor urma, deoarece urmăresc un acord privind planul inițial de intervenție de urgență la o reuniune ministerială din 30 septembrie. De fapt, un plan de acțiune, este de obicei urmat de propuneri detaliate de reglementare care necesită aprobarea statelor membre.

Criza energetică va fi un subiect cheie în timpul unei întâlniri informale a liderilor UE la Praga, pe 7 octombrie, și al unui summit trimestrial programat pentru 20-21 octombrie la Bruxelles.

O plafonare a prețului gazelor este pe cale să reverbereze în timpul acelor întâlniri, după ce mai mult de jumătate dintre națiuni au cerut o astfel de măsură la ultima reuniune a miniștrilor UE ai energiei,  de la începutul acestei luni. Dar susținătorii ideii diferă în ceea ce privește modul în care ar trebui implementată. Italia favorizează un plafon pentru tranzacțiile fizice și financiare în toate huburile UE, Grecia susține un plafon la Facilitatea olandeză de transfer de titluri — piața cheie a gazelor pe continent — în timp ce Polonia dorește o limită de preț pentru gazul importat de la furnizori, inclusiv Rusia.

Națiunile care se opun unui plafon de preț spun că o astfel de mișcare ar încuraja efectiv un consum mai mare de combustibil într-un moment în care UE încearcă să reducă utilizarea acestuia.

Într-un document intern la începutul acestei luni, Comisia evalua opțiunile de a supune TTF-ului la supraveghere financiară pentru a evita speculațiile și pentru a stabili un etalon de referință complementar pentru a asigura o piață care funcționează mai bine, cu mai puțină volatilitate. Ca ultimă soluție în caz de întrerupere a aprovizionării, UE ar putea, de asemenea, să exploreze legarea temporară a TTF la indicele de referință asiatic JKM ca limită dinamică, arată documentul văzut de Bloomberg News.

De asemenea, Comisia ia în considerare înființarea unui centru de compensare al UE „pentru a primi raportări cu privire la toate prețurile directe la GNL sau alte importuri”, potrivit documentului intern. O astfel de mișcare ar sprijini platforma comună de cumpărare a blocului, un mecanism voluntar pentru a spori puterea de negociere a statelor membre participante și a asigura prețuri mai mici.

scroll to top