Închide

Shell se leapădă de Gazprom și renunță la parteneriatele cu rușii, inclusiv la Nord Stream 2

Avatar
Offshore Sakhalin

Instalație offshore de producție de hidrocarburi în Sahalin. Sursa foto: Sakhalin Energy.

Timp de citire: 2 minute

Gigantul anglo-olandez Shell a anunțat luni că intenționează să renunțe la parteneriatele sale cu gigantul energetic de stat rus Gazprom, inclusiv la muribundul proiect al gazoductului Nord Stream 2 din Marea Baltică, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, anunță CNN.

Potrivit unui comunicat, Shell intenționează să renunțe la asocierile sale în comun cu Gazprom și entități aferente, inclusiv participația sa de 27,5% în instalația de gaze naturale lichefiate Sakhalin-II, participația de 50% în Salym Petroleum Development și compania energetică Gydan. De asemenea, compania își va înceta implicarea în proiectul conductei Nord Stream 2, se mai arată în comunicatul companiei petroliere.

”Suntem șocați de pierderea de vieți omenești în Ucraina, pe care o deplângem, rezultată dintr-un act lipsit de sens de agresiune militară care amenință securitatea europeană. Decizia noastră de a înceta colaborarea este una pe care o luăm cu convingere. Nu putem și nu vom rămâne pe loc”, a declarat directorul executiv al Shell, Ben van Beurden.

El a mai adăugat că accentul pus de companie în perioada imediat următoare va fi pe siguranța personalului din Ucraina și pe sprijinirea celui din Rusia.

”În discuții cu guvernele din întreaga lume, vom analiza și implicațiile detaliate de afaceri, inclusiv importanța aprovizionării sigure cu energie pentru Europa și alte piețe, în conformitate cu sancțiunile relevante”, a mai spus șeful Shell.

La sfârșitul anului 2021, Shell avea în jur de 3 miliarde de dolari în active imobilizate în aceste companii din Rusia, potrivit companiei.

”Ne așteptăm că decizia de a începe procesul de ieșire din asociațiile în participațiune cu Gazprom și entitățile afiliate va avea un impact asupra valorii contabile a activelor Shell în Rusia și va duce la deprecieri”, a spus Shell în declarație.

În 2021, câștigurile ajustate ale acțiunilor Shell în proiectele de exploatări de gaze Sahalin Energy JV și Salym JV au fost de 0,7 miliarde USD.

Shell deține o participație de 27,5% în Sahalin-2, un joint venture cu Gazprom, proiect integrat de petrol și gaze situat pe insula Sahalin din Extremul Orient rus. Alţi proprietari ai proiectului sunt Gazprom 50%, alături de companiile japoneze Mitsui (12,5%) și Mitsubishi (10%).

Shell deține o participație de 50% și în Salym Petroleum Development N.V., o societate mixtă cu Gazprom Neft, care dezvoltă zăcămintele Salym din districtul autonom Hantî-Mansiisk din Siberia Occidentală.

De asemenea, Shell este una dintre cele cinci companii energetice care s-au angajat fiecare să ofere finanțare și garanții pentru până la 10% din costul total estimat de 9,5 miliarde de euro al proiectului Nord Stream 2.

Un alt proiect de asociere cu Gazprom Neft este proiectul Gydan, o peninsulă în nord-vestul Siberiei, unde Shell are o participație de 50%. Proiectul este deocamdată în faza de explorare, fără producție.

scroll to top