Închide

Cetățenii din Macedonia de Nord se vor putea legitima fără documente, doar cu telefonul mobil

Avatar
sveti jovan kaneo, ohrid, north macedonia

Fotografie de dimitrisvetsikas1969 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Companiile KIBS și Nextsense, cu o experiență îndelungată pe piața digitală din Macedonia de Nord, au lansat de curând servicul de identificare numerică OneID, cu ajutorul căruia orice cetățean își va putea dovedi identitatea fără să aibă nevoie de vreun document fizic, ci doar de un telefon mobil.

Potrivit publicației skopjeinfo.mk, citată de RFI, serviciul a primit deja certificarea din partea Ministerului pentru Societatea Informațională și Administrație și urmează a fi disponibil pentru publicul larg în perioada următoare. Toate instituțiile financiare, operatorii de telecomunicații și în general toate instituțiile publice din țară urmează să integreze acest sistem.

Serviciul permite identificarea online, fără să fie nevoie de prezența fizică a utilizatorului și respectă toate normele europene și internaționale în vigoare. De asemenea, oferă posibilitatea semnăturii electronice a diverselor documente, precum contracte, declarații, cereri adresate diferitelor instituții, astfel încât cozile de la ghișee vor fi de domeniul trecutului, precizează publicația citată.

”Macedonia de Nord este unul din puținele state din afara Uniunii Europene care va dispune de acest serviciu… Ne așteptăm ca formalitățile procedurale să decurgă repede, pentru că avantajele sunt enorme, atât pentru persoanele fizice cât și pentru instituții. Practic, pentru cetățeni, OneID va funcționa ca o carte de identitate. Își vor putea confirma identitatea peste tot, fără să fie nevoie să memoreze parole sau alte coduri, vor putea depune cereri online, vor putea semna documente…. De asemenea, serviciul garantează cel mai înalt grad de securitate a datelor personale”, a precizat Goran Anastasovski, director general KIBS.

scroll to top