Închide

Shopping după izolare în celebrul Parndorf din Austria: “Ne simțim ca maimuțele din zoo!”

Avatar
Outlet Parndorf

Orășelul pastelat din Parndorf, Austria, este încremenit de măsurile restrictive din timpul pandemiei. Să fie oare doar liniștea dinaintea furtunii? Foto: imago-images.de

Timp de citire: 4 minute

Destinația preferată pentru cumpărături a românilor, mai ales din Transilvania și vestul țării, dar și a celorlalți care ajung cu treabă sau în vacanță în Austria, centrul comercial McArthurGlen și-a redeschis porțile în Parndorf. Sătucul austriac tocmai a ieșit din lockdown odată cu întregul land estic Burgenland. Cu toate acestea, celebrul outlet din Parndorf a rămas “orfan” în prima zi de cumpărături, scrie Der Standard.

Ieșirea din lockdown în lumea cumpărăturilor la prețuri de fabrică se încheie cu o manevră de frânare dură. Polițiștii opresc mașinile, flancate de echipaje de televiziune și fotografi. Solicită politicos permisele de conducere de la ocupanții lor. Dar acestea prezintă un interes limitat pentru ei. Polițiștii doresc să afle de fapt motivul șederii în Austria, urmărind plăcuțele de înmatriculare.

Aparatele foto bâzâie, jurnaliștii scriu în agende și blocnotes-uri. Primele mașini sunt blocate în spatele sensului giratoriu din centrul Parndorf. Poliția controlează strict centrul. Astfel, graba clienților este limitată.

Politie Parndorf
Poliția controlează atent actele, urmărind plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor din centrul comercial Parndorf. Foto: APA/DerStandard

Mulți șoferi îngheață de-a dreptul în fața aglomerației de oficiali și mass-media și aproape uită că dețin un permis care le permite a face cumpărături. Cei mai mulți localnici ai Burgenland-ului fac semne nervoase oficialilor. Dar ungurilor și slovacilor, care pot demonstra că lucrează în orașul comercial, li se oferă undă verde. Un șofer de camion rămâne neatins. Cu toate acestea, un vienez a decis să se retragă. I-ar fi plăcut să meargă la cumpărături, a spus în prealabil acesta cu sinceritate și eleganță.

Parndorf devine o fundătură pentru estici

Dacă ești refuzat de polițiști, nu poți decât să întorci în giratoriu și să o iei înapoi spre ieșirea pe autostradă. „Vă rog să nu alergați în fața mașinilor”, îi avertizează oficialii pe fotografi, îngenunchind excesiv pentru a prezenta actele oficiale pe stradă, în cea mai bună lumină. Muncitorii din construcții iau o pauză pentru a observa uimiți și ei peisajul. Între timp, un angajat de la securitate patrulează frenetic la marginea parcării, vorbind la telefon după ce a mutat numărul tot mai mare de echipe de filmare la 5 metri mai departe.

Care este însă amenințarea “infractorilor” care, obosiți de închiderea afacerilor în propriile state federale sau țări, sunt prinși astfel în flagrant la  Parndorf?  Un ofițer de poliție cântărește situația: depinde de credibilitatea justificării lor. Amenzile pot urca până la 1450 de euro.

Dar mersul la plimbare prin centrul comercial nu este interzis. În teorie, ai putea dori să mergi doar la supermarket, la câteva străzi distanță, dar polițiștii nu fac excepții. Deocamdată nu este planificată inspectarea sacoșelor de cumpărături și a portbagajului. Nu ăsta e scopul. Însă Parndorf își întâmpină vizitatorii cu răceală, chiar și după ce ofițerii au verificat accesul. Un vânt înghețat străbate străzile interioare, care ieri, luni, și-a redeschis porțile pentru vizitatori după săptămâni de pauză. Clienților din străinătate li se refuză în mod legal accesul, la fel și vienezilor și celor din Austria Inferioară, care încă au prea multe cazuri active de coronavirus.

Vânătorii singuratici

„Așteptați doar câteva zile pentru ca prima emoție să dispară, apoi vienezii vor fi din nou aici”, spune un cuplu căsătorit în drumul de la parcare spre inima orașului comercial. Ei se identifică drept autentici burgenlandezi, care s-ar fi întors imediat dacă vânzoleala ar fi fost prea mare. Dar, în mod surprinzător pentru ei, întreaga zonă doarme. Inclusiv cele 160 de magazine. 

La fel ca vânătorii singuratici câțiva clienți cutreieră orășelul în culori de pastel. Nici un suflet uman nu se oprește pe coridoarele spațioase. Vânzătorii sunt norocoși dacă unul sau doi clienți le intră în magazine la orele dimineții. Doar jurnaliștii asigură mișcarea. În primul rând, însă, absența tristă a oamenilor este filmată.

„Ca maimuțele din grădina zoologică”

Se simt ca maimuțele din grădina zoologică, spun cei doi burgenlandezi și o iau în glumă. Pentru ea, a fi aici în prima zi de redeschidere este „o distracție și un lux pur” pe vremurile astea. Tânăra aruncă o privire la o pereche de pantofi noi.

“Cu ăștia, cel puțin voi merge în sus și în jos, în sufragerie și înapoi.”, glumește ea.

Realitatea e tristă. Celebrul centru comercial din Parndorf, cu cele peste 150 de magazine ale sale, nu poate trăi doar din Burgenland.

Parndorf
Pustietate și pesimism în orășelul pastelat din Parndorf. Foto: APA/Der Standard

Vânzătoarea unei mărci textile nobile este fericită că e abordată de ziariști. Ea își rotește degetele plitctisită de la orele dimineții. Totul este curățat, aranjat, dar clienții nu apar. Nu sunt vânzări. Tot ce poate face acum este să aștepte să treacă ziua.

“Acest lucru nu se va schimba nici în săptămânile următoare. Și probabil că vom vinde mai puțin decât costurile de energie electrică și energie pe care le plătim pentru a menține magazinul deschis”, declară ea.

Liniștea dinaintea furtunii?

Angajata unui butic pentru articole de uz casnic speră că acesta este doar calmul dinaintea furtunii și privește nesigur în fața ușilor magazinului. În cele din urmă și-a dorit să se întoarcă la muncă, mulți dintre colegii ei se temeau pentru slujbele lor. Dar fără vienezi, austrieci din alte landuri și turiștii de cumpărături din țările estice, toți sunt într-o situație fără ieșire.

„Parndorf nu poate trăi doar din Burgenland”. Mulți vânzători cu amănuntul s-au obișnuit deja cu situația, spune managerul outlet-ului, Mario Schwann, care încearcă din răsputeri să respire optimism singur, pe holul larg, cu imaginea orășelului proiectată în fundal. Este fericit, totuși, că poate să deschidă din nou ușa clienților, câți or fi ei, vorbește despre concepte sofisticate de siguranță și igienă, dar are spiritul optimist că viața se va întoarce în curând la Parndorf.

„Piața neagră a înflorit”

“Cineva trebuie să înceapă să relaxeze condițiile. Piața neagră înflorește deja în toată țara”, spune cu certitudine un client mai în vârstă. El se plânge că nu a găsit dezinfectanți la toaletele din outlet, dar e mulțumit că a negociat câteva procente bune de reducere la cumpărături. Pe care, însă, nu a putut să le investească într-un prânz bun, adaugă el cu regret, indicând resemnat restaurantul închis. Asta înainte de a-și urmări în grabă soția, care este atrasă de următorul magazin.

Deși au scăpat de cea de-a treia perioadă de izolare și oamenii sunt în căutare de chilipiruri, mulți comercianți austrieci se temeau încă din februarie că relaxarea va fi de scurtă durată, așa cum prezentam într-o amplă analiză Der Standard și afaceri.news.

scroll to top