Singapore se așteaptă la cea mai gravă contracție economică de la independența sa
Economia din Singapore ar putea scădea cu până la 7% în acest an, ceea ce ar fi cea mai mică valoare înregistrată de la independența teritoriului, iar guvernul pune această situație pe pandemia care a încetinit sectorul principal al economiei, cel al exporturilor, scrie AFP.
Anunțul a venit cu câteva ore înainte ca vicepremierul din Singapore să anunțe un alt pachet de stimulare pentru orașul care a fost afectat de lunile de carantină din întreaga lume. Previziunea Ministerului Comerțului – o nouă scădere de la contracția de 4% estimată în martie – a venit după ce datele oficiale au arătat că economia a scăzut cu 0,7% în primele trei luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 4,7% față de trimestrul anterior.
Centrul financiar este una dintre cele mai deschise economii din lume și este de obicei lovit cel mai tare și cel mai repede în timpul oricărui șoc global. Ministerul a declarat că noua estimare a fost făcută “având în vedere deteriorarea perspectivei cererii externe” și carantina parțială impusă pe plan intern. O scădere de 7% ar fi cea mai mare de la independența orașului în 1965. Oprirea activităților economice pe piețele majore, cum ar fi Statele Unite, Europa și China, a dus la scăderea cererii de exporturi, iar oprirea călătoriilor aeriene internaționale a blocat sectorul cheie al turismului.
Singapore a dispus închiderea majorității afacerilor, a sfătuit oamenii să rămână acasă și a interzis întâlnirile cu participare mare. În timp ce oficialii spun că ar putea începe relaxarea regulilor de la începutul lunii iunie, mai multe restricții vor rămâne în vigoare. Vicepremierul Heng Swee Keat, care este și ministrul finanțelor, este de așteptat să anunțe noi măsuri de sprijin în fața parlamentului. Noile măsuri vin după pachetele anterioare de sprijin în valoare totală de 42 miliarde de dolari, care au fost plătite prin utilizarea rezervelor țării.
Ministerul comerțului a mai spus că rămân „incertitudini semnificative”, în ciuda deschiderii unor economii. „În primul rând, există riscul ca valurile ulterioare de infecții în economiile majore, precum SUA și zona Euro, să afecteze în continuare activitatea economică”. “În al doilea rând, o percepție în creștere a lipsei spațiului de manevră pentru măsuri de politică fiscală și monetară în multe economii majore ar putea deteriora încrederea în capacitatea autorităților de a reacționa la șocuri”.