Închide

România și alte șapte state din Europa de Est cer finanțare pentru proiectele de gaze naturale

Avatar
natural, gas, field

Fotografie de Skitterphoto pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Opt state membre, printre care și România, au cerut Uniunii Europene să includă gazul natural în programul de finanțare viitoare, în condițiile în care Executivul blocului comunitar se pregătește să-și prezinte planul pentru o redresare economică post-pandemică în care accentul ar putea cădea spre sustenabilitate și dezvoltare ecologică, arată un document analizat de Reuters.

Planul Comisiei Europene va fi prezentat miercuri, fiind vorba despre un buget de ordinul trilioanelor de euro, alături de un fond de recuperare post-pandemică pentru a mobiliza investiții în conformitate cu obiectivele sale climatice.

Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Lituania, Polonia, România și Slovacia au solicitat Bruxellesului să nu excludă proiectele de gaze naturale din finanțările viitoare.

„Este de o importanță crucială menținerea sprijinului UE și a asistenței financiare pentru dezvoltarea infrastructurii de gaze”, au spus aceștia într-un documentul prezentat de Reuters.

Bruxelles-ul este sub presiune pentru a reduce finanțarea investițiilor în combustibili fosili, deoarece se străduiește să-și decarbonizeze economia până în 2050.

O schiță de lucru a planului de redresare al Comisiei nu acordă finanțare decât pentru proiecte de gaze naturale care utilizează infrastructura de captare a carbonului sau reutilizarea infrastructurii de gaz pentru a transporta combustibili cu emisii reduse de carbon, cum ar fi hidrogenul. Banca Europeană de Investiții s-a angajat deja să își suspende finanțarea majorității proiectelor de gaze după 2021.

Utilizarea gazelor naturale în centralele termoelectrice provoacă aproximativ jumătate din cantitatea de emisii de dioxid de carbon în comparaţie cu arderea cărbunelui pentru obţinerea aceleiaşi cantităţi de energie. De altfel, alături de energia eoliană și solară, gazul a ajutat Europa să îşi reducă emisiile prin reducerea consumului de cărbune.

Chiar şi aşa, gazele naturale sunt incompatibile cu dezideratul emisiilor ”zero”, cu excepția cazului în care instalațiile pe gaz folosesc o tehnologie scumpă de captare a emisiilor de carbon.

”Fără gaze, realizarea neutralității climatice va dura mai mult și va costa mai mult pentru țările care se bazează pe cărbune”, a declarat un oficial al unuia dintr statele membre UE, solicitând să nu fie nominalizat.

Activiștii de mediu spun că infrastructura de gaz construită astăzi va continua să funcționeze zeci de ani, ceea ce va împinge țintele de neutralitate climatică și de eliminare a emisiilor până după 2050. Prin urmare, spun aceștia, țările ar trebui să investească în schimb în surse regenerabile, în capacități de stocare a energiei și în rețele inteligente.

Aceștia au solicitat luni ca UE să interzică finanțarea proiectelor de gaze naturale prin planul de redresare pe care Comisia urmează să îl prezinte.

„Niciun cent nu trebuie utilizat pentru a sprijini combustibilii fosili și nici infrastructura pentru aceștia”, a spus Rețeaua de Acțiune Climatică (Climate Action Network), o rețea globală formată din peste 1.300 de organizații neguvernamentale de mediu din peste 130 de țări.

 

scroll to top