Închide

Singura fabrică românească de ciocolată intră în insolvență: ”Anul trecut a fost dramatic!”

Avatar
Close up photo of chocolate bars

Fotografie de Vie Studio pe Pexels

Timp de citire: 3 minute

Singura fabrică românească de ciocolată, Galactic, operată de compania Food Land Galactic din Baia Mare, care produce ciocolată neîntrerupt de 25 de ani și a devenit cunoscută atât în România, cât și în străinătate, și-a cerut insolvența, potrivit publicației locale 2mNEWS.ro. Patronul de facto al companiei, Liviu Fagi, a precizat pentru sursa citată că decizia de a înainta cererea de punere a firmei sub protecție a fost generată tocmai de speranța că se va reuși salvarea acesteia și de a proteja fabrica de dispariție.

Liviu Fagi este care a produs prima ciocolată în Maramureș în urmă cu 25 de ani, în fabrica Galactic de la Baia Sprie, relocată ulterior în Baia Mare.

Ciocolata era produsă după o licență cumpărată de la compania britanică Cadbury’s, numind-o Galactic după batonul de ciocolată Milky Way (Calea Lactee).

Producția s-a scumpit, retailerii au refuzat ajustarea prețurilor

“Anul trecut a fost dramatic. O parte a anului nu am avut acces la materii prime, pentru că nu se puteau importa, apoi am primit o lovitură semnificativă din partea marilor retaileri – noi desfacem produsele la toți marii retaileri din țară – care au refuzat orice majorare de preț, deși costurile de producție s-au majorat semnificativ, de la zahăr, ulei vegetal, la combustibili, utilități ș.a.m.d. Anul trecut, pentru a reduce cumva cheltuielile foarte mari cu consumul de energie electrică, am făcut un proiect pentru o capacitate proprie de producție, prin panouri fotovoltaice, dar proiectul nu a mai fost implementat, pentru că acea linie de finanțare, care ar fi ajutat real mulți antreprenori români, nu a mai fost deschisă”, explică Fagi.

Potrivit acestuia, compania nu are datorii la stat, ci doar creanțe curente de circa 18.000 lei.

”Pentru a putea să ne plătim furnizorii, partenerii de afaceri, am fost nevoit să apelez la această protecție oferită de insolvență. Situația aceasta dificilă din istoria economică a firmei a fost cauzată de dispariția creditului furnizor. Însă acum situația s-a mai reglat (inclusiv din partea retailerilor, unde, pentru prima dată am observat o deschidere către producătorii români, care înainte nu exista, dimpotrivă) și am considerat că sub umbrela insolvenței vom putea mai repede și mai eficient să stingem datoriile și să continuăm să funcționăm. Dacă vroiam să stingem lumina, puteam să o facem demult, eu am avut mereu oferte tentante, dar vreau să fac ciocolată aici, acasă”, a declarat Liviu Fagi, pentru 2mnews.

La un moment dat, compania avea în portofoliu peste 80 de sortimente de ciocolată, printre care și ciocolata ”Galactic”, care și-a câștigat un renume binemeritat nu doar în România, fiind distinsă cu medalia premiul “Marca de Aur” la Salonul Național al Dulciurilor patronat de Uniunea Generală a Industriașilor din România.

O altă marcă apreciată era ciocolata ”Spria”, făcută după o rețetă care includea ingrediente locale, precum nucă, mac, miere sau alune de pădure.

Compania producea ciocolată și sub mărcile proprii ale multor retaileri prezenți pe piața din România (Real, Cora, Profi, Aro – Metro, Nr. 1).

În perioada de vârf, fabrica din Maramureș producea 2.000 de tone de ciocolată pe an și a rezistat pe piață în pofida acerbei competiții cu mari și tradiționali producători mondiali (Mondelez, Nestle, Julius Meinl).

Firma care administrează afacerea, Food Land Galactic, este acum deținută scriptic de soacra lui Liviu Fagi, Ghizela Pop, și a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 7,5 milioane de lei și un profit net de 540.000 lei obținut cu 20 de angajați.

Galactic este singurul producător de ciocolată cu capital românesc; în țară mai există un singur producător de ciocolată, Kandia Dulce din Brașov, achiziționat în 2013 de grupul Julius Meinl și controlat de grupul KEX Confectionery.

scroll to top