Škoda și Nivea, interzise în Bielorusia. Ce l-a supărat așa rău pe dictatorul de la Minsk?
Liderul autocratic al Bielorusiei și-a găsit modalitatea de a se răzbuna pentru faptul că țara sa a fost deposedată de statutul de co-gazdă a Campionatului Mondial de hochei pe gheață în urma presiunilor sponsorilor occidentali ai Federației Internaționale. Decizia forului a fost de a organiza întregul campionat în Letonia, după ce inițial cele două țări câștigaseră găzduirea comună a competiției.
Ca reacție la sancțiunile impuse Belarusului, Alexander Lukashenko a impus guvernului să interzică importul și vânzarea de bunuri realizate de trei companii: Škoda Auto, deținută 100% de producătorul german de automobile Volkswagen, Liqui Moly, un producător german de uleiuri și lubrifianți pentru motor, și multinaționala germană Beiersdorf, cunoscută pentru produsele pentru îngrijirea pielii, al cărei cel mai faimos brand este Nivea.
Lukashenko a justificat măsura ca fiind necesară pentru ”a proteja interesele naționale, ținând seama de acțiunile neprietenoase față de poporul bielorus”, potrivit Deutsche Welle.
Începând cu 5 mai, bielorușii nu mai pot achiziționa produse fabricate de cele trei companii, toate fiind sponsori ai viitorului Campionat Mondial de hochei pe gheață. Toate cele trei companii amenințaseră că își vor retrage sprijinul pentru competiție, dacă evenimentul ar fi avut loc, așa cum era planificat, inclusiv în capitala Belarusului, Minsk.
În acest fel, companiile germane au jucat un rol decisiv în decizia Federației Internaționale de Hochei pe Gheață de la începutul acestui an de a deposeda Bielorusia de dreptul de a co-găzdui campionatul, împreună cu Letonia, invocând motive de siguranță și securitate. Toate meciurile vor avea loc în capitala Letoniei, Riga.
Autoritatea vamală de la Minsk a confirmat că produsele sub brandul Nivea nu vor mai fi vândute în țară, dar a anunțat că le va permite bielorușilor, în continuare, să aducă produse Nivea cumpărate din altă parte.
Nu același lucru se va întâmpla cu mașinile Škoda. Un purtător de cuvânt al producătorului auto din Cehia a confirmat că guvernul de la Minsk a impus o interdicție generală asupra importurilor de mașini noi sau second-hand sub marca Škoda.
”În așteptarea clarificării situației, importatorul nostru local din Bielorusia va înceta să mai vândă mașini noi începând cu 5 mai 2021, până la o eventuală nouă notificare”.
Unde dai și unde crapă?
Andrei Kazakevich, cercetător la Institutul de Studii Politice ”Sfera politică”, un think-tank bielorus în exil, cu sediul actual în Lituania, a declarat că decizia Minsk-ului a fost riposta sa răzbunătoare împotriva celor trei companii care l-au deranjat.
“Autoritățile din Belarus și, în special, Lukașenko vor să răspundă tuturor măsurilor luate împotriva lor, acasă și în străinătate”, spune Kazakevich.
Kateryna Bornukova, directorul academic al Centrului de Cercetare și Dezvoltare Economică din Belarus (BEROC), un ONG care primește sprijin substanțial din partea Suediei, a fost de acord cu părerea lui, subliniind că interdicția nu are niciun sens din punct de vedere economic.
”Trebuia să facă ceva, să se întâmple ceva, motiv pentru care autoritățile au impus sancțiuni «suspecților» de serviciu. Dar pentru aceste companii mari piața din Bielorusia este o mică parte din activitatea lor globală, aceste sancțiuni nu le vor zdruncina, mai ales că produsele respective nici măcar nu sunt făcute în Bielorusia”, a spus ea.
Cei doi analiști au speculat că această mișcare va avea un impact negativ mai degrabă asupra importurilor din Rusia, deoarece majoritatea produselor sub brandurile Škoda și Nivea vândute în Bielorusia sunt produse în Rusia. Autoritatea vamală din Belarus a reiterat faptul că interdicția se aplică inclusiv tuturor mărfurilor produse în Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU), entitate supra-statală care cuprinde cinci foste state membre ale Uniunii Sovietice (Rusia, Armenia, Bielorusia, Kazahstan și Kârgâzstan).
Premierul bielorus Roman Golovchenko a insistat ca toți membrii EAEU ”să accepte și să sprijine” demersul Belarusului. Kateryna Bornukova nu a fost tocmai convinsă că acest apel va avea ecou în celelalte patru capitale, spunând că decizia Minsk-ului a stabilit un precedent față de care, mai devreme sau mai târziu, rușii își vor manifesta nemulțumirea.
La rândul lor, experții ruși consultați de Deutsche Welle cred că relația dintre Minsk și Moscova nu va fi prea mult afectată.
“Anul trecut, Skoda a vândut 3.700 de mașini către Bielorusia. Chiar dacă toate ar proveni din fabrici rusești, aceasta ar reprezenta doar 2% din producția companiei din Rusia. O pierdere neplăcută, dar nu una teribilă”, susține Andrei Toptun, de la compania rusă de cercetare a pieței auto Autostat.
Expertul financiar rus Alexei Korneev opinează și el că măsurile nu vor avea un impact major asupra relațiilor bilaterale, deoarece cantitățile de mărfuri în cauză sunt cu adevărat minuscule. Totuși, Korneev a ținut să menționeze că nu înțelege rostul unei astfel de măsuri luate de Minsk și a făcut o comparație cu măsurile luate de Rusia ca răspuns la sancțiunile occidentale în urma crizei din Ucraina din 2014 și 2015:
”Pe rafturile magazinelor din Rusia au ajuns cantități mai mici de produse, iar apoi întreaga poveste a fost lăsată baltă”.
Bornukova crede că în Bielorusia s-ar putea întâmpla ceva similar, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi tot consumatorii bieloruși, precum și distribuitorii pe piața bielorusă ai produselor vizate.
În plus, ea consideră că cele trei companii vor avea chiar beneficii de pe urma interdicției, întrucât amenințarea lor de a-și retrage sponsorizarea pentru Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață le va servi pentru a un plus de imagine pe piețele occidentale, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv mult mai important decât daunele pricinuite de interdicția venită din partea Minsk-ului.