Închide

Șoc energetic pentru europeni: Gazprom închide principalul gazoduct către Europa pe o perioadă nedeterminată

Avatar
flame, oil drillers, gas flame

Fotografie de Ratfink1973 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Gigantul rusesc Gazprom a declarat că gazoductul său cheie către Europa nu se va redeschide așa cum a fost planificat, aducând regiunea cu un pas mai aproape de întreruperi de curent, raționalizare și recesiune severă, potrivit Bloomberg.

Conducta urma să se redeschidă sâmbătă, după întreținere. Dar, într-o mișcare de ultimă oră, compania a spus că a fost găsită o problemă tehnică și conducta nu poate funcționa din nou până când nu este remediată. Uniunea Europeană a spus că Gazprom acționează cu „pretenții false”, iar Siemens Energy, care produce turbinele conductei, a spus că ceea ce a găsit Gazprom nu justifică tăierea gazului.

Este o lovitură masivă pentru Europa, care se luptă să-și reducă dependența de gazul rusesc înainte de iarnă și așteaptă următorii pași ai Moscovei în războiul energetic. Pe măsură ce continentul încearcă să pună în aplicare măsuri pentru a trece peste iarnă, închiderea pe termen nedeterminat a conductei este o escaladare care amenință mai multe tulburări economice.

„Acest anunț este doar un alt indiciu că între „probleme tehnice” și „dezacorduri contractuale”, o iarnă cu gaz rusesc zero este scenariul central pentru Europa”, a declarat Simone Tagliapietra la think-tank-ul Bruegel din Bruxelles. „Putin încearcă să lovească Europa acolo unde o doare cel mai mult.”

Cu prețuri de patru ori mai mari decât acum un an, criza gazului forțează deja închideri în industria europeană și subminează moneda euro.

Gazprom a spus că a fost detectată o scurgere de ulei la o turbină cu gaz care ajută la pomparea gazului în legătură și nu există nicio indicație cât timp poate dura repararea. Scurgeri similare de ulei au fost detectate anterior la alte turbine, care nu mai sunt în funcțiune acum, iar „eliminarea completă a scurgerilor de ulei de pe aceste turbine este posibilă doar în condițiile unei companii specializate de reparații”, a spus Gazprom.

Cu câteva ore mai devreme, Grupul celor Șapte a declarat că intenționează să implementeze un plafon de preț pentru achizițiile globale de petrol rusesc.

Europa și-a consolidat stocarea, adaptându-se la realitatea fluxurilor scăzute din Rusia. Cu toate acestea, situația s-ar putea înrăutăți mult atunci când stocurile scad, mai ales mai aproape de sfârșitul sezonului de încălzire — sau dacă Europa are o criză severă.

„Ar trebui să ajungem la 90-95% din stocare până la iarnă, așa că este într-o poziție mult mai bună, dar clar că nu este suficient și va fi încă un mediu provocator”, Amos Hochstein, coordonatorul prezidențial special al SUA pentru infrastructura globală și securitatea energetică, a declarat pentru Bloomberg Television vineri după-amiază. El a spus că SUA vor acorda prioritate Europei pentru vânzările de GNL. „Dacă avem o iarnă medie, ar trebui să fim de acord cu nivelul de stocare pe care Europa l-a putut construi, precum și cu reducerea cererii lor”, a spus Hochstein. „Dar dacă se va răci, evident că va trebui să facem mai mult și să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru asta.”

Gazprom a spus că Siemens — care produce turbinele — a confirmat scurgerea și trebuie să facă reparații departe de șantier. Dar Siemens Energy a spus că scurgerile citate de Gazprom nu sunt un motiv pentru a opri fluxurile de gaze. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kremlinului.

Escaladarea dramatică a crizei energetice din Europa vine exact în momentul în care prețurile scădeau. Dacă închiderea persistă, va pune în pericol gospodăriile, fabricile și economiile, slăbind mâna Europei în timp ce sprijină Ucraina în războiul împotriva Rusiei.

Moscova a redus deja drastic livrările de gaze pe parcursul mai multor luni.

Oprirea completă a Nord Stream, care trece pe sub Marea Baltică până în Germania, ar lăsa doar două rute majore de furnizare de gaze către Uniunea Europeană: una prin Ucraina și TurkStream prin Marea Neagră. De asemenea, fluxurile prin Ucraina au fost reduse, în timp ce TurkStream în sudul Europei funcționează fără întreruperi.

Germania, care de zeci de ani și-a creat o dependență de gazul rusesc ieftin, încearcă acum să își refacă politica energetică în doar câteva săptămâni pentru a-și proteja economia centrală. Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat săptămâna aceasta că țara nu se poate baza deloc pe Rusia pentru gaze naturale.

„Am văzut deja lipsa de încredere a Rusiei în ultimele săptămâni și, în consecință, am continuat neclintit și consecvent măsurile noastre de consolidare a independenței față de importurile rusești de energie”, a declarat vineri seara Ministerul Economiei. ”Securitatea aprovizionării este garantată”, a spus ministerul.

UE are în vedere intervenții fără precedent pe piața energiei, inclusiv plafonarea prețurilor, reducerea cererii de energie și taxe excepționale pe profit. Discuțiile respective au contribuit la scăderea prețurilor în această săptămână.

Blocul a încercat, de asemenea, să se pregătească pentru riscul unei întreruperi de gaze rusești prin completarea rezervelor și asigurarea aprovizionării alternative, cum ar fi gazul natural lichefiat din SUA. Este încă o lucrare în curs.

scroll to top