Închide

Șoferii Amazon au obținut bacșișuri de 60 de mil. $, dar care nu au mai ajuns în buzunarul lor

Avatar
Amazon Delivery Van Source Amzn

Foto: eu.usatoday.com

Timp de citire: 2 minute

Șoferii Amazon au primit 60 de milioane de dolari (44 de milioane de lire sterline) sub formă de bacșișuri pe care compania le-a reținut ilegal, potrivit organului de supraveghere al consumatorilor din SUA, notează Charged Retail.

Peste 140.000 de șoferi au primit în medie 422 de dolari (310 lire sterline) fiecare, potrivit investigației, un șofer urmând să primească 28.000 de dolari (20.560 lire sterline).

Vestea vine după ce Comisia Federală de Comerț (FTC) a chemat în instanță gigantul comerțului electronic și filiala sa Amazon Logistics, pe motiv că nu a plătit în totalitate bacșișurile pe care șoferii din divizia sa Amazon Flex le-au câștigat.

Șoferii Flex livrează produse și alimente comandate prin diviziile Prime Now și Fresh.

FTC a susținut că Amazon a păstrat bacșișurile șoferilor timp de peste doi ani și jumătate, dar a oprit practicile după ce a aflat despre ancheta organului de pază în 2019.

Când clienții au plasat comenzi prin serviciile Amazon Prime Now sau Amazon Fresh, Amazon a întrebat: „Cât vrei să dai bacșiș curierului?, a spus avocatul senior FTC Lesley Fair. Amazon le-a spus clienților și șoferilor că „100% din bacșișuri sunt transmise curierului tău”. Dar conform FTC, de la sfârșitul anului 2016 până în august 2019, Amazon a reținut ilegal un mare procent din aceste bacșișuri.

Amazon a fost de acord să rezolve cazul și să ofere personalului său banii pe care îi merită prin 139.507 de cecuri și 1.621 de plăți PayPal, a spus FTC.

Puțin sub 20.000 dintre șoferii afectați sunt în linie pentru plăți de peste 600 USD (440 GBP).

Într-un caz separat, firma de avocatură Leigh Day a lansat o cerere în numele șoferilor de livrare Amazon cu privire la drepturile lor de angajare, care ar putea duce la plata unor milioane de lire sterline în compensație.

Avocații au spus că șoferii angajați prin „parteneri de servicii de livrare” terți sunt clasificați ca lucrători independenți, ceea ce înseamnă că nu beneficiază de drepturi precum plata de concediu și salariul minim.

scroll to top