Închide

Voucherele pt. alimente vor putea fi valorificate doar în rețele de magazine, nu și în piețe

Avatar
shopping, business, retail

Fotografie de Alexas_Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Producătorii români, din nou scoși din ”schemă”. Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că voucherele pentru alimente vor putea fi valorificate numai în lanțurile de magazine, nu și în piețe, informează Agrointeligența.

Măsura voucherelor pentru persoanele vulnerabile va aduce o nouă discriminare pentru producătorii români.

”Proiectul de ordonanță de urgență este pe circuitul de avizare (…). Valoarea totală a acestui program este de 3,1 miliarde lei și, așa cum am spus, jumătate din acești bani sunt din fonduri europene. Numărul estimat, lista de beneficiari, dacă vreți, finali, după evidențele care sunt acum la Casa de Pensii și la Agenția Națională de Plăți Sociale, este undeva în jur de 2.861.000 de persoane. (…) Mecanismul pe care l-am propus și pe care sperăm să îl aprobe Guvernul României este că aceste liste de beneficiari, aflați în evidențele caselor de pensii și, mai apoi, cei aflați în evidențele Agenției Naționale de Plăți Sociale, sunt transmise la Ministerul Fondurilor, Ministerul Fondurilor va fi cel care va încărca pe cardurile beneficiarilor contravaloarea acestor tichete sociale și, mai apoi, beneficiarii se vor prezenta la magazinele alimentare din rețeaua pe care o au emitenții de carduri pentru a-şi putea cumpăra produsele alimentare de bază de care au nevoie”,

a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, în cadrul brief-ului de presă de la finalul ședinței de Guvern de vineri, 6 mai.

Emitenții cardurile aleg și magazinele de unde se pot cumpăra alimentele

Ministrul Boloș a precizat că

”fiecare dintre emitenții de carduri, care participă la procedura de achiziție directă, are o rețea de magazine, iar emitenții de carduri sunt obligați ca, odată cu emiterea cardului, să aibă și o informare în spate, așa cum am procedat, de altfel, și la voucherele pe care le-am emis pentru mese calde la persoane vârstnice; se cunoștea că rețeaua de magazine alimentare care putea să asigure decontarea cardului”.

Întrebat de ce se introduc în schemă numai rețele de magazine, nu și piețe, Marcel Boloș a fost evaziv:

”Produse alimentare și mese calde este, deocamdată, propunerea. Dacă mai vor interveni modificări, vă vom ține la curent”.

Distribuția voucherelor pe carduri, din 1 iunie

O altă problemă va fi distribuția cardurilor.

”Va începe procesul de distribuire a cardurilor – aici trebuie să avem în vedere că este un număr de 3 milioane de carduri – care va începe cu data de 1 iunie, așa cum s-a promis, și va dura poate o perioadă de timp până când aceste carduri vor ajunge la beneficiarul final, pentru că, pe de o parte, discutăm de emiterea lor, pe de altă parte discutăm de distribuirea lor în teritoriu, dar îi asigurăm pe toți că, așa cum s-a angajat Guvernul României, cardurile vor ajunge la beneficiarii finali și vor putea să își achiziționeze produsele alimentare de bază, în această perioadă și în această criză pe care o parcurgem astăzi și suntem solidari cu cei care au cel mai mult de suferit în actuala perioadă de criză”,

a precizat Marcel Boloș.

Și băncile câștigă: voucherele, puse pe carduri bancare noi

În fapt, va fi vorba de noi carduri bancare, a recunoscut ministrul, în cadrul conferinței de presă. Astfel, din nou, băncile ies în câștig pentru că beneficiarilor li se vor face automat conturi noi.

”Sunt carduri bancare. Ele sunt asemenea cardurilor pe care le-am folosit la tichetele pentru mese calde acordate vârstnicilor. De altfel, am fost dați ca exemplu de succes de către OECD pentru că, având această reținere că nu va funcționa și că va fi un eșec, totuși, spre surprinderea noastră, cei din mediul rural s-au acomodat cu modul de folosire a voucherelor și, până la urmă, inclusiv cei care sunt unități emitente și au fost integrați prin magazinele alimentare și restaurante în procesul de utilizare al lor, au avut infrastructura specifică mobilă ca să meargă la beneficiarul final și doar să tasteze codul pentru utilizarea cardului. Deci s-au adaptat, dacă vreți, mecanismele de utilizare a acestor carduri”,

a precizat Boloș.

scroll to top