Închide

Sondaj INSCOP | Spune-mi ce muzică asculți, ca să-ți spun pe ce partid o să pui ștampila!

Avatar
Group of people in a concert

Fotografie de Mark Angelo Sampan pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Aproape trei sferturi dintre români preferă muzica românească, cu 10 puncte procentuale mai mult decât în urmă cu zece ani, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, care, în plus, corelează preferințele cu cele politice.

În ceea ce priveşte preferinţele muzicale în funcţie de opţiunile politice, votanţii PSD şi AUR aleg în proporţie de peste 86% muzica românească, 71% dintre cei ai PNL preferă muzica românească, iar în cazul celor ai USR procentul este de 54,4%.

Întrebaţi ce preferă mai mult, muzica românească sau muzica străină, 74.8% dintree cei chestionaţi indică muzica românească (faţă de 64.2% în septembrie 2013), iar 19.3% pe cea străină (faţă de 32% în septembrie 2013). Ponderea non-răspunsurilor este de 5.9% din totalul eşantionului (faţă de 3.8% în septembrie 2013).

Muzica1
Sursa: INSCOP / News.ro.

Votanţii PSD şi AUR preferă în proporţie de peste 86% muzica românească, cei ai PNL în proporţie de 71,3%, iar cei ai USR în proporţie de 54,4%.

Procentele femeilor şi bărbaţilor care optează pentru muzica românească sunt comparabile, 79% – 71%.

Pe categorii de vârstă, cei mai numeroşi asculători de muzică românească se regăsesc în categoriile 45 – 59 de ani, 80% şi peste 60 de ani, 85%.

Muzica românească este preferată de 91% dintre cei cu educaţie primară, de 79% dintre cei cu educaţie medie şi de 44% dintre cei cu educaţie superioară.

Cei mai mulţi ascultători de muzică românească sunt în mediul rural – 86% şi cei mai puţini sunt în Capitală – 48%.

”În ultimii 10 ani, muzica românească a câştigat în popularitate, trei pătrimi din populaţie declarând că preferă mai mult muzica românească, comparativ cu două treimi care declarau acelaşi lucru în 2013. Doar o cincime declară că preferă mai mult muzica străină, comparativ cu o treime care declarau acelaşi lucru în urmă cu 10 ani. Votanţii PSD, ai AUR, persoanele cu educaţie primară, locuitorii din mediul rural, persoanele cu venituri mici, respondenţii cu vârsta de peste 60 de ani declară în proporţii semnificativ mai mari decât media populaţiei că preferă muzica românească. Preferinţele sunt ceva mai echilibrate în rândul votanţilor USR, al persoanelor cu educaţie superioară, al locuitorilor din Bucureşti sau al persoanelor cu venituri mai mari”, explică Remus Ştefureac, director general al INSCOP Research.

Precizări metodologice

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro.

Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice).

Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.

scroll to top