Închide

SONDAJ Câți români și-au făcut de fapt pașaport în ultimele săptămâni și care a fost scopul?

Avatar
Pasaport

Foto: digi24.ro

Timp de citire: 2 minute

Unele dintre canalele de știri au afirmat că românii au dat năvală să-și facă pașapoarte de frica războiului izbucnit după invazia Ucrainei de către armata lui Vladimir Putin. Sondajul relevă însă cu totul altă tendință. Cei care au răspuns chestionarului în marea lor majoritate spun că nu și-au făcut de fapt pașaport.

Cei care și-au făcut pașaport pentru concediu 7,7%, din cauza războiului din Ucraina 6,9%, nu și-au făcut pașaport 80.5%, iar 4,9% și-au făcut pașaport din alte motive.

Cum obții pașaportul fără multă bătaie de cap și cozi

În general, cei care solicită acest document o fac deoarece restricțiile sanitare au fost eliminat aproape complet iar perspectiva unei vacanțe într-o țară cât mai exotică este foarte tentantă.

Ministerul de Interne, în acest context, a prelungit programul pentru Serviciul Pașapoarte.

Totodată, cei care vor să își facă pașaport trebuie să știe că cererile de eliberare a pașapoartelor pot fi depuse, în țară, la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte, nu doar pe raza domiciliului, în baza unei programări online prealabile.

Direcția Generală de Pașapoarte explică faptul că pentru a obține un pașaport, cei interesați trebuie să depună o cerere de eliberare a pașaportului simplu electronic sau a pașaportului simplu temporar, în baza unei programări efectuate pe platforma www.epasapoarte.ro, cu mențiunea că cererile pot fi depuse în țară, la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte.

Astfel, în situația în care nu mai sunt locuri disponibile pentru programare în perioada dorită pe raza de domiciliu a solicitantului, acesta poate verifica disponibilitatea în județele limitrofe, menționează Direcția Generală de Pașapoarte.

După ce programarea a fost efectuată, pe adresa de e-mail menționată de solicitant va fi trimis un mesaj de confirmare a acesteia, iar dacă programarea nu va fi confirmată în termen de două ore de la primirea mesajului, aceasta va fi anulată.

Documente necesare pentru obținerea pașaportului simplu electronic pentru persoanele majore și care au domiciliul în România.

1. Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original.

2. Documentul care face dovada achitării contravalorii paşaportului, în original, sau documentul de plată editat pe suport hârtie conţinând toate informaţiile aferente plăţii efectuate prin mijloace de plată online, completat pe numele titularului.

3. Paşaportul anterior, dacă acesta există.

scroll to top