Închide

Spania: Guvernul îi amenință cu tăierea profiturilor, giganții energetici amenință cu represalii

Avatar
Yellow light bulb

Fotografie de Lukas pe Pexels

Timp de citire: 3 minute

Marile companii energetice din Spania, printre care giganți multinaționali precum Iberdrola și Endesa, au amenințat cu represalii în cazul oricărei intervenții a statului spaniol pe piața energiei electrice, după ce guvernul socialist de la Madrid și-a anunțat decizia de a pune în aplicare o serie de măsuri urgente pentru a reduce facturile la energie pentru populație, în condițiile în care prețurile sunt în continuă în creștere, potrivit agenției de presă EFE, citată de Euractiv.com.

Într-un interviu exclusiv acordat luni televiziunii de stat spaniole RTVE, premierul socialist spaniol, Pedro Sánchez, a anunțat o serie de măsuri urgente menite să reducă prețurile tot mai mari ale gazelor naturale și energiei electrice pentru consumatori și să tempereze, în mod indirect, profiturile și beneficiile companiilor energetice din Spania.

Sánchez a anunțat că taxa specială pe electricitate va scădea de la 5,1%, până la 0,5% – minimul permis de legislația UE.

Planul autorităților spaniole prevede impunerea unei noi taxe pe câștigurile excepționale ale companiilor energetice, care va rămâne în vigoare până la sfârșitul lunii martie, care ar putea genera 2,6 miliarde EUR, potrivit unor surse oficiale spaniole.

Resursele suplimentare obținute vor fi apoi direcționate către consumatori pe perioada următoarelor șase luni, pentru a reduce prețul energiei, a anunțat guvernul marți.

Începând cu luna iunie, prețurile la energie au fost extrem de volatile pe piața spaniolă, însă tendința generală a fost eminanente de scumpire. Joi, prețul a trecut de 188 EUR pe megawatt / oră, potrivit datelor consultate de agenția EFE.

Piața en-gros de energie electrice din Spania, care stabilește suma plătită de companiile de furnizare a energiei electrice, a depășit de mai multe ori recordurile istorice de la începutul lunii iunie a acestui an.

Guvernul spaniol – o coaliție a partidului socialist (PSOE) și a unui alt partid de stânga, Unidas Podemos – consideră că intervenția pe piața energie pentru reducerea facturilor consumatorilor este o „datorie morală”, care va veni în special în ajutorul celor mai vulnerabili spanioli.

Nu vă atingeți de noi!

Partidul Popular (PP), de centru-dreapta, alături de celelalte partide de opoziție, precum partidul de extremă dreapta VOX sau liberalii centriști din Ciudadanos, se opun, în principiu, oricărei intervenții pe piață.

”Empatia se tranzacționează la bursă”, spunea, săptămâna trecută, ministrul spaniol pentru Tranziția Ecologică, Teresa Ribera, într-un atac la baionetă împotriva profiturilor record obținute de cele mai multe companii spaniole din sectorul energiei, subliniind necesitatea ca acestea să arate fapte concrete de solidaritate cu cei vulnerabili.

Majoritatea companiilor energetice spaniole, inclusiv cele din industria energiei nucleare, s-au opus cu fermitate față de aceste măsuri, arătând că

”… măsurile intervenționiste pe orice piață sunt luate împotriva eficienței companiilor, împotriva practicilor europene și, în plus, creează un climat de incertitudine juridică”.

Energeticienii avertizează: risc de incidente nucleare!

Asociația Companiilor din sectorul Energiei Electrice din Spania (AELEC), care reunește giganți ca Iberdrola, Endesa, Viesgo și EDP, a emis o reacție prin care exprimă

”… respingerea cu hotărâre a măsurilor de reducere a prețului facturii la electricitate, așa cum au fost anunțate în Consiliul de Miniștri, întrucât sunt îndreptate împotriva companiilor din electricitate”.

Organizația Forumului Nuclear (Foro Nuclear), un grup de companii care apără interesele companiilor din sectorul energo-nuclear, a anunțat că, dacă guvernul va include veniturile din vânzarea certificatelor de carbon de către companiile care produc energie nepoluantă în categoria așa-numitelor ”venituri căzute din cer” (”beneficios caídos del cielo”) – câștiguri excepționale

”… funcționarea în regim continuu a centralelor nucleare spaniole ar fi imposibilă”.

În prezent, în Spania funcționează 7 centrale nucleare, care asigură 33% din producția totală de energie a țării, fără emisii de carbon, potrivit Forumului Nuclear.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INE) din Spania, facturile consumatorilor la energie electrică au crescut cu 7,8% în august, comparativ cu luna anterioară, și cu 34,9% față de luna corespunzătoare din 2020.

Aceleași date arată că inflația a crescut la 3,3% în august, cel mai înalt nivel din 2012, în principal datorită creșterii record a prețurilor la electricitate.

La începutul acestei luni, autoritățile de la Madrid promiseseră că vor anunța măsuri care să reducă prețurile energiei electrice pentru gospodării la nivelurile din 2018, anul în care guvernul socialist a ajuns la putere.

scroll to top