Închide

Germania: SPD, favorit să formeze guvernul, insistă pentru includerea gazelor în taxonomia verde a UE

Avatar
Perpetuum Mobile Energie
Timp de citire: 4 minute

Rolul gazelor naturale în cadrul tranziției energetice ar trebui să se reflecte în taxonomia pentru clasificarea investițiilor ecologice – așa-numita ”taxonomie verde” a UE, potrivit purtătorului de cuvânt pe teme de economie și energie al SPD – Partidul Social-Democrat din Germania, mare favorit să conducă următoarea coaliție care va alcătui cabinetul de la Berlin în următoarea legislatură, scrie Euractiv.com.

După cum au arătat lucrurile până acum, cuvântul Germaniei în materie de politici ecologice europene este, îndeobște, extrem de important.

Deputatul german SPD Bernd Westphal, participant la un eveniment pe teme de energie găzduit de think-tank-ul berlinez Agora Energiewende, a spus în cadrul alocuțiunii sale că gazele naturale joacă un rol important în tranziția către energia curată, lucru care ”ar trebui să se reflecte în taxonomia UE”.

Planul climatic 2030 al Comisiei Europene se concentrează, pe bună dreptate, în special pe eficiența energetică și pe sursele regenerabile de energie, spune Westphal, însă rolul gazelor naturale, ca ultim combustibil fosil și ”punte către epoca regenerabilelor”, necesită o recunoaștere corespunzătoare în cadrul viitoarelor norme UE privind finanțarea ecologică, a adăugat el.

Gazele naturale vor continua să joace un rol central în procesul de tranziție energetică din Germania, pe măsură ce țara va renunța la cărbune și la energie nucleară, potrivit experților care au luat cuvântul în cadrul evenimentului de la Berlin. Tocmai pentru a-și asigura aprovizionarea, Germania a insistat să construiască, în parteneriat cu Rusia, noul gazoduct Nord Stream 2.

”Vom avea nevoie de o capacitate instalată suplimentară de 20-30 GW în noi uzine pe gaze naturale în Germania”, a spus CEO-ul gigantul german al energiei RWE.

Politicianul german mai spune că gazele naturale ar putea fi utilizate, de exemplu, în industria siderurgică, explicând că ”gazul este cu 50% mai curat decât cărbunele de cocsificare utilizat într-un furnal”.

”Același lucru se aplică și în cazul utilizării gazului natural pentru a genera electricitate și căldură, fapt care implică necesitatea ca taxonomia verde a UE să fie concepută în așa fel încât să recunoască rolul gazelor naturale. Pentru securitatea aprovizionării și asigurarea de prețuri competitive, este esențial să se poată utiliza gazul ca ultimă materie primă fosilă, ca o punte către era regenerabilă”, a spus el.

SPD a câștigat alegerile federale din 26 septembrie și sunt în prezent în negocieri cu verzii și partidul liberal FDP pentru a forma o așa-numită coaliție ”semafor”.

Disputa din jurul gazelor naturale și energiei nucleare. România insistă pentru ambele

Taxonomia UE privind finanțarea ecologică introduce un sistem de etichetare pentru investiții care vizează direcționarea a miliarde de euro către industrii și companii etichetate drept ”sustenabile”, pentru toate activitățile sau doar parțial.

Comisia Europeană a publicat un prim set de norme de implementare în cadrul legal privind taxonomia, în aprilie 2021, precizând criterii tehnice detaliate pe care companiile trebuie să le respecte pentru a-și câștiga eticheta de ”investiție ecologică” în Europa.

Propunerea a acoperit 13 sectoare, dar a omis energia nucleară și gazele naturale. Pentru acestea, o propunere separată, care încă se negociază, ar putea să fie elaborată în lunile următoare.

Germania se opune includerii energiei nucleare în taxonomia finanțării ecologice a UE, dar a adoptat o atitudine mai blândă în ceea ce privește gazele naturale, cu sprijinul altor state membre ale UE. Anul trecut, un grup de 9 sau 10 țări ale UE condus de Polonia – printre care și România -, au amenințat că își vor activa dreptul de veto cu privire la taxonomie, întrucât gazele naturale erau lăsate pe dinafară.

Decidenții politici de la Bruxelles susțin că gazele naturale ar putea juca un anumit rol în taxonomie pe post de ”combustibil de tranziție”, cu condiția ca acesta să înlocuiască utilizarea cărbunilor în generarea de energie electrică.

”Probabil că gazul natural va fi necesar pentru a trece de la cărbune la energie sustenabilă”, spunea Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu politicile climatice.

Pascal Canfin, președintele comisiei de mediu din Parlamentul European, nu neagă importanța gazelor naturale în viitorul energetic al UE, dar are o poziție mai nuanțată:

”Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este următoarea: în ce condiții se poate considera că gazele naturale vor ajuta la tranziția ecologică atunci când înlocuiesc cărbunii, asigurându-ne totodată că avem asigurată aprovizionarea? În plus, o altă dificultate vine din necesitatea de a evita un efect de blocare, de rămânere la gazele naturale pe termen lung, ceea ce ar împiedica tranziția spre surse regenerabile”, a declarat el pentru Euractiv.

În același timp, o altă coaliție de șapte țări, în frunte cu Franța, presează pentru includerea energiei nucleare în cadrul taxonomiei verzi a UE, ca sursă de energie cu emisii de carbon reduse. România se află și pe această listă, la fel ca și Polonia.

Cum Germania insistă pentru gaze, iar Franța pentru energia nucleară, am putea asista la o înțelegere încrucișată, în așa fel încât ambele variante de combustibili să își câștige dreptul de a fi etichetate drept ”verzi”, în anumite condiții în curs de negociere.

Într-un comunicat privind taxonomia verde, transmis în luna aprilie, Comisia Europeană a anunțat că va adopta noi recomandări care vor viza atât energia nucleară, cât și gazele naturale și tehnologiile conexe, în calitate de activități de tranziție.

Momentul exact când aceste propuneri vor fi gata este încă necunoscut, însă unele surse de la Bruxelles susțin că acestea vor fi prezentate în decembrie.

Deocamdată, rămâne de văzut dacă un nou guvern german va fi pus în funcție până atunci, în condițiile în care SPD și-a exprimat angajamentul de a finaliza discuțiile pentru formarea noii coaliții cel târziu înainte de Crăciun.

scroll to top