Închide

Speriat de perspectiva iernii, guvernul maghiar dă 24 de bani pe litru benzinăriilor mici

Avatar
Mol Benzinarie

Foto: hungarytoday.hu

Timp de citire: 2 minute
Guvernul Ungariei va continua să sprijine micile benzinării cu 18,5 miliarde de forinţi (44,37 milioane euro), sumă alocată în acest scop, a declarat, marţi, Márton Nobilis, secretar de stat responsabil pentru industria alimentară şi politică comercială din cadrul Ministerului Ungar al Agriculturii, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Budapesta.

Márton Nobilis a adăugat că, în cursul acestei săptămâni, operatorul programului de sprijin va deschide procedura de aplicare, iar solicitanţii vor putea primi noul sprijin în luna august.

În luna martie a acestui an, Guvernul ungar a introdus un program de sprijinire a benzinăriilor mici, în cadrul căruia acestea primesc de la stat o subvenţie nerambursabilă de 20 de forinţi pe litru (0,24 lei), a amintit secretarul de stat.

Márton Nobilis, citat de agenția guvernamentală de presă MTI, a subliniat că sprijinul acordat micilor benzinării dovedeşte faptul că “Guvernul ungar face tot posibilul pentru a se asigura că există suficient combustibil în Ungaria”. În realitate însă, guvernul Ungariei este îngrozit de perspectiva unei ierni fără suficienți carburanți, mai ales în zonele rurale, fiind binecunoscută dependența țării de energia Rusiei.

Politicianul a amintit că Guvernul ungar asigură protecţie populaţiei din Ungaria, pentru a 9-a lună consecutiv, prin îngheţarea preţului la combustibil, ceea ce este un lucru unic în Europa. În opinia acestuia, “fără stoparea preţurilor, preţul actual al unui litru de benzină de 480 de forinţi (5,78 lei) ar fi trecut, în ultimele săptămâni, de 800 de forinţi (9,63 lei), iar pentru motorină de 833 de forinţi (10,03 lei). Odată cu îngheţarea preţului la combustibil, familiile din Ungaria pot economisi 12 000 de forinţi (aproximativ 145 lei) la o alimentare de 50 de litri”, a subliniat secretarul de stat.

Márton Nobilis a declarat că Guvernul ungar monitorizează în permanenţă situaţia aprovizionării cu combustibil. Pentru a garanta o aprovizionare sigură cu carburanţi, s-a decis, de exemplu, să se excludă vehiculele străine de la alimentarea cu combustibil la preţ redus, la fel şi în cazul maşinilor aflate în proprietatea firmelor. Combustibilul nu trebuie să fie doar ieftin, ci şi disponibil peste tot, în cantităţi suficiente, a declarat secretarul de stat.

Pentru persoanele care locuiesc în zonele rurale şi în oraşele mai mici ale Ungariei, este important ca la benzinăriile mici să existe carburanţi. Deoarece benzinăriile mici din Ungaria sunt administrate de întreprinderi mici şi mijlocii, cu un capital mai redus, pentru acestea s-au introdus, printre altele, unele scutiri de impozite şi taxe, precum şi Programul de susţinere a benzinăriilor mici datorită căruia marea majoritate a acestora a reuşit să supravieţuiască dificultăţilor cu care s-a confruntat înainte de program.

scroll to top