Închide

Startup-urile românești au atras investiții de 82,2 milioane de €, în primele 6 luni din 2021

Avatar
computer, computers, computer technology

Fotografie de Free-Photos pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

În ciuda contextului dificil generat de pandemia Covid-19, startup-urile din domeniul tehnologiei din România continuă să avanseze – acestea au reușit să atragă capital și în acest an, potrivit economedia.ro.

Astfel, startup-urile românești au atras în primele șase luni ale anului investiții de 82,2 milioane de euro, arată datele adunate de Activize, privind finanțarea afacerilor tinere de fonduri de tip Venture Capital. Autorii raportului notează că, dacă acest trend se menține, anul în curs ar putea fi cel mai bun de până acum pentru startup-urile tech, în ceea ce privește atragerea de finanțări.

În primele șase luni ale anului, s-au realizat 60 de runde de investiții în startup-uri românești, la care se adaugă și o serie de investiții în startup-uri străine care au fondatori români, care locuiesc dincolo de granițe. Mai precis, raportul Activize, realizat pe baza anunțurilor publice, arată că volumul total de investiții adunate în această perioadă a fost de aproximativ 82,2 milioane de euro, în 50 de runde de investiții. Suma se referă la startup-uri din România sau care au cea mai mare parte a angajaților localizați în România. Cifra crește la 878,4 milioane de euro atunci când se iau în calcul startup-uri străine cu fondatori români, mai transmite sursa citată.

Cele mai multe investiții au avut legătură cu firme din București, doar zece dintre marile afaceri având loc în Cluj, Timișoara sau Iași.

Investițiile realizate în startup-urile de tehnologie din România sunt pe trend ascendent: în 2019, autorii raportului au urmărit 70 de oferte de finanțare, ajungând în total la 40 milioane de euro, în primele 6 luni ale anului 2020 au fost identificate aproximativ 30 oferte totalizând 20 milioane de euro. În prima jumătate a anului 2021 au fost identificate 50 de oferte în valoare de 82,2 milioane de euro.

Unicornul fondat în România, UiPath, e, desigur, menționat în raport: a atras înainte de listarea de la New York 750 de milioane de dolari, de la investitori precum Alkeon Capital, Coatue, Altimeter Capital, Dragoneer, IVP, Sequoia, Tiger Global.

Câteva dintre cele mai importante investiții, menționate în raportul Activize:

  • FintechOS, Furnizor global de tehnologie pentru bănci, companii de asigurare și companii de servicii financiare, a atras finanțare de 60 de milioane de dolari. Runda a fost condusă de Draper Esprit;
  • Platforma de crowdfunding SeedBlink a încheiat o rundă de finanțare de serie A de 3 milioane de dolari;
  • Druid, startup specializat în dezvoltarea de asistenți virtuali (chatboti), a strâns 2,5 milioane de dolari, într-o rundă de finanțare condusă GapMinder VC, completată de Early Game Ventures;
  • Questo, platformă de jocuri de explorare, a atras 1,5 milioane de dolari, într-o rundă condusă de Early Game Ventures, cu participarea Sparking Capital;
  • Bunnyshell, specializat în dezvoltarea de tehnologii pentru gestionarea infrastructurii cloud, a strâns 1,1 milioane de dolari, în rundă de investiții condusă de Early Game Ventures.

În prima parte a anului, startup-uri cu cel puțin un co-fondator român care locuia în străinătate au strâns în total aproximativ 242,8 milioane de euro în capital de risc, arată raportul. Printre acestea se numără compania americană Databricks, care are printre fondatori doi specialiști români în IT și a obținut o finanțare de 1 miliard de dolari, cu participarea Google Ventures, Amazon și Microsoft. Capsida Biotherapeutics Inc., o companie americană de biotehnologie, a primit finanțare de 140 milioane dolari de la două firme de capital de risc și grupul farmaceutic AbbVie. Soluția startup-ului se bazează pe cercetările efectuate la Caltech de profesorul român Viviana Gradinaru. Chili Piper, o platformă de programare (SaaS) pentru echipele de vânzări, a strâns investiții de 33 milioane de dolari, într-o rundă condusă de Tiger Global.

scroll to top