Închide

Sterian, Transgaz: ”Nu vom avea probleme la iarnă; putem importa gaze și din Emirate, dacă va fi cazul”

Avatar
Conducte De Gaz

Sursa foto: SNTGN Transgaz SA.

Timp de citire: 3 minute

Directorul general al companiei naționale de transport al gazelor naturale Transgaz SA, Ion Sterian, a dat asigurări, într-o conferință de specialitate, că, indiferent de situație, România nu va duce lipsă de gaze la iarnă, menționând că există un contract semnat între Transgaz și compania ADNOC din Emiratele Arabe Unite potrivit căruia, la nevoie, România poate importa gaze din zona Golfului.

La ora actuală, Transgaz se licenţiază ca trader la ANRE şi la operatorul tehnic al sistemului naţional de transport (OTS) din Bulgaria și Grecia, pentru a avea acces la PVT-ul lor (punct virtual de tranzacţionare, n.n.) pentru gaze de echilibrare, a declarat Ion Sterian, în cadrul conferinţei ”Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică”, citat de publicația Financial Intelligence.

“Indiferent de situație, noi, la iarnă, nu vom avea probleme cu gazele. Doamne fereşte!, să nu avem vreo iarnă nucleară, dar, în condiții normale, cum au fost ultimele trei ierni, nu vor fi probleme cu livrările de gaze – nu restricție la populație, nu presiune scăzută, nu consumatori industriali deconectați”, a precizat Sterian.

În legătură cu sursele de gaze naturale alternative la importurile din Rusia, Sterian a precizat că acestea pot să provină din bazinul Mării Caspice, dar și din zona Golfului. Singura problemă, spune el, o reprezintă o prevedere legală în vigoare în Turcia, referitoare la exportul și tranzitul de gaze naturale prin această țară. Potrivit lui Sterian, partea turcă va modifica legislația, în așa fel încât să permită tranzitul gazelor spre vest, inclusiv spre România:

”Oricând se pot aduce gaze din zona Mării Caspice. Mai este o problemă legată de legislaţia internă din Turcia în ceea ce priveşte exportul şi tranzitul de gaze prin această ţară. În urma discuţiilor pe care le-a avut ministrul energiei, premierul, discuţii la care am participat şi eu, partea turcă a promis că, în lunii octombrie, va clarifica aspectele în ceea ce privește modificarea legislației de a permitem tranzitul și importul din Turcia. Referitor la gazele din Azerbaijan, discuțiile au fost foarte bune până acum și sunt garanții ferme că putem cumpăra gaze din Azerbaijan. Turcia mai are o capacitate de gazeificare prin șase terminale LNG de 60 de miliarde metri cubi, din care folosește circa 25% și se poate importa LNG din orice zonă a Globului – din țările Golfului, din Statele Unite ale Americii, din nordul Africii”, a spus Sterian.

Până la clarificarea legislației din Turcia, șeful Transgaz a precizat că partea română are semnat un contract cadru cu o companie din Emiratele Arabe Unite, pentru importul de gaze din această țară:

”La Transgaz avem încheiat un contract cadru cu compania emirateză ADNOC, așteptăm clarificarea legislației din Turcia, deci putem importa gaze și din Emirate dacă va fi cazul”.

Ion Sterian a mai explicat care sunt consecințele pierderilor de gaze pe conductele avariate Nord Stream asupra României:

“Explozia de pe Nord Stream 1 și Nord Stream 2 nu au nicio relevanță în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze din import a României. Noi, în țară, la Transgaz, ne-am luat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea în funcționare a sistemului național de transport. Suntem la sfârșitul reviziilor mentenanței, în așa fel încât, începând cu 1 noiembrie, să avem toate lucrările de mentenanță finalizate și să nu mai fi necesare întreruperi pentru anumite activități de mentenanță pe perioada iernii.”

Directorul companiei Transgaz a mai precizat și care este situația privitoare la înmagazinarea gazelor pentru perioada iernii:

”Am importat ieri (miercuri, n.n.) circa 5 milioane de metri cubi de gaze, astăzi (joi, n.n.) sunt nominalizate 6,2 milioane de metri cubi de gaze, din care 4,1 sunt tranzit prin România. Dar important e ceea ce am înmagazinat. Ieri s-au înmagazinat 12,3 milioane de metri cubi de gaze (2 milioane import, restul producţie internă), azi, până mâine dimineață, circa 11 milioane de metri cubi de gaze. Suntem, față de aceeași dată a anului trecut, cu 375 de milioane de metri cubi de gaze mai multe înmagazinate. Practic, astăzi avem înmagazinate 2,6 miliarde de metri cubi de gaze, care sunt volume suficiente pentru a trece iarna comparativ cu anii precedenți”.

scroll to top