Noul acord comercial dintre Serbia și China va înceta odată cu intrarea Serbiei în UE. Dar când se va întâmpla acest lucru?
Acordul de liber schimb semnat de Serbia cu China la 17 octombrie, care este salutat de politicienii sârbi – împreună cu toate celelalte acorduri semnate în acea zi – va înceta să se aplice în ziua în care Serbia va deveni membră a UE, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Peter Stano, potrivit Euractiv.
Acest lucru a fost confirmat de Jelena Grubor Stefanović, reprezentantul Camerei de Comerț sârbe la Shanghai.
“Regula conform căreia Serbia va trebui să iasă din acordul comercial cu China în momentul aderării la UE nu se aplică exclusiv Chinei, ci include toate țările terțe”, a declarat Stefanović.
Potrivit lui Stefanović, ambele părți erau conștiente de acest fapt chiar înainte de începerea negocierilor, punând sub semnul întrebării ce beneficii ar fi putut avea guvernul Serbiei pentru a face presiuni pentru un astfel de acord în primul rând.
Beneficiul pentru China, pe de altă parte, este mult mai clar.
Acordul de liber schimb cu Serbia este primul pe care China îl încheie cu o țară din Europa Centrală sau de Est, o regiune care, în rest, întoarce spatele Beijingului.
Procesul de aderare a Serbiei mai are încă un drum de parcurs, 22 din cele 35 de capitole fiind deschise până în prezent și doar două fiind închise provizoriu.
Însă, în timpul vizitei sale la Belgrad de marți, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, deși a precizat că vede locul Serbiei în UE, i-a mai spus Serbiei: “Vrem să faceți următorii pași pentru a vă apropia de noi, inclusiv în politica externă“, unde UE are competență exclusivă în ceea ce privește acordurile comerciale cu țările terțe.
Ea s-a referit, de asemenea, la sancțiunile împotriva Rusiei, pe care Serbia a refuzat să le aplice până acum, fiind singura țară europeană care a făcut acest lucru.
Noul acord comercial al Serbiei cu China ar putea duce la creșteri cu cel de-al doilea partener comercial al său, deși acesta pălește în comparație cu UE, care reprezintă în prezent 60,3% din comerțul exterior al Serbiei, față de ponderea actuală a Chinei, de 8,9%.