Știrea de la miezul nopții: Districtul Roșu din Amsterdam a revenit astăzi la viață


Autor:    -  
women, light, night
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Pentru prima dată după mai bine de trei luni, perdeluțele roșii din Red Light District-ul capitalei Olandei, Amsterdam, sunt din nou trase deoparte, iar profesionistele sumar îmbrăcate de dincolo de ele își așteaptă nerăbdătoare clienții. Premierul olandez, Mark Rutte, și-a aplecat, în sfârșit, urechea la rugămințile reprezentanților industriei sexului, care au avertizat în repetate rânduri că se apropie de un faliment dramatic, pe fondul pandemiei.

Așadar, de la 1 iulie, lucrătoarele (și lucrătorii) din industria sexului au primit permisiunea oficială să se întoarcă la muncă după luni întregi de campanie, proteste și nenumărate propuneri de reluare a activității, în condițiile respectării unor protocoale stricte de igienă. Red Light District – care a fost complet pustiu la pe durata pandemiei – revine la viață și, conform unor estimări, afacerile din domeniu se așteaptă la un flux constant de clienți.

O purtătoare de cuvânt a Centrului de Informații despre Prostituție din De Wallen, cea mai celebră zonă ”roșie” a Amsterdamului, a declarat pentru DutchNews.nl că toată lumea resimte o mare poftă de sărbătoare. ”Cu toții suntem cu adevărat fericiți astăzi”, a spus ea. ”Un bărbat străin a venit mai devreme și a spus: «Felicitări! Mulțumesc!»”

A fost o perioadă extrem de dificilă pentru toți cei din domeniu, care au protestat în mod repetat că multe prostituate au fost ”sărite” de la măsurile de susținere promovate de Guvern, chiar dacă își plătesc toate impozitele. ”Cele mai multe măsuri de sprijin au ignorat lucrătorii din industria sexului, din cauza a tot felul de probleme administrative și am fost lăsați cu ochii în soare. Am fost cel mai neglijat sector”, spune André van Dorst, directorul unei asociații a proprietarilor de bordeluri.

O parte din lucrătoare au primit un ajutor din partea statului – un fel de șomaj tehnic – în sumă de 1.050 de euro lunar, însă multe nu s-au încadrat în normele impuse de guvern și au rămas complet pe dinafară. În multe cazuri, în special în situația lucrătoarelor provenite din țări est-europene (cele mai multe), singura soluție a fost revenirea acasă, întrucât chiriile în Amsterdam sunt foarte piperate, iar prețurile s-au menținut mari chiar și după izbucnirea pandemiei, putând sări lejer de 1.000 de euro.

Protecție și igienă

Van Dorst a spus că unele bordeluri s-au deschis pe 1 iulie chiar de la miezul nopții, dar altele au preferat să se deschidă pe parcursul zilei, pentru că încă nu le este clar cât de mare va fi cererea din partea clienților. El a subliniat însă că sectorul dorește să revină la muncă, în siguranță, pentru a încerca să-și recupereze măcar o parte din pierderile imense din ultimele luni.

”Credem că ne putem întoarce la muncă într-un mod sigur, fără riscuri excesive”, a spus el. ”Este o muncă individuală, diferită de activitatea dintr-un coafor și complet diferită de a-ți face cumpărăturile într-un hipermarket. De aceea, e simplu să avem reguli clare, care să minimizeze riscul de infecție și am lucrat de ceva timp cu protocoale stricte de igienă.”

Centrul de Informații despre Prostituție a subliniat că lucrătorii sexuali aveau deja grijă, și înainte de pandemie, să evite bolile cu transmitere sexuală și au spus că vor lua măsuri suplimentare.

”Mențineți contactul de scurtă durată, întâi de orice, vă spălați, iar când sunteți în imediata apropiere unii față de alții, evitați zona de respirație a celuilalt”, sună câteva sfaturi din partea purtătoarei de cuvânt a Centrului. ”La final, camera va fi curățată bine… inclusiv mânerul ușii.”

O angajată a unui bordel din De Wallen, care s-a recomandat drept ”Felicia”, a declarat presei locale că nu se sperie de riscuri după revenirea la muncă. ”Vom face tot ce putem pentru a reduce cât mai mult riscul de infectare. Bineînțeles, există posibilitatea de a contracta virusul, dar asta este posibil și dacă te plimbi printr-un supermarket”, a spus ea.

Dulce-amăruiul vieții din Red Light District

Centrul de Informații despre Prostituție – care pledează pentru drepturile lucrătorilor sexuali – a spus că industria a primit cu sentimente mixte vestea privind redeschiderea. ”Săptămâna trecută am dus flori la mormântul unei colege care s-a sinucis după trei luni fără un sfanț”, a declarat reprezentanta Centrului. ”Două ore mai târziu, ni s-a comunicat că putem redeschide.”

Anunțul lui Mark Rutte potrivit căruia munca sexuală poate să se reia oficial a venit ca o surpriză pentru mulți, vestea fiind comunicată în ultima sa conferință de presă de săptămâna trecută pe tema evoluției epidemiei de coronavirus în Olanda. Iscodit de reporteri, Rutte le-a spus că regulile de restricție nu vizează nicio poziție sexuală și că lucrătorii sexuali trebuie pur și simplu să-și întrebe clienții dacă au simptome care ar putea indica infecția cu Covid-19, la fel cum o fac cei din saloanele de coafură, de exemplu.

Decizia guvernamentală s-a bazat pe raportul final al echipei tehnice de management al epidemiei, care a avut o perspectivă practică. Potrivit acestui raport, deși ”riscul de transmitere a virusului în industria sexuală nu poate fi pe deplin înlăturat, restricționarea completă prin normă legală a acesteia nu exclude situațiile în care serviciile de acest gen sunt prestate; riscurile pot fi limitate mai eficient atunci când lucrătorilor sexuali li se permite să lucreze în mod normal.“

Conform Centrului de Informații despre Prostituție, sentimentul preponderent în breaslă este acum unul de ușurare: ”Ieri, am mai aflat despre o colegă care a fost dată afară din casă, o mulțime de oameni au ajuns la fundul sacului, iar unii reușit să supraviețuiască abia cu pachete de acasă. Ajunseserăm chiar la limită, lupul era într-adevăr la ușă”, a concluzionat, cu un oftat de ușurare, purtătoarea de cuvânt a Centrului.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!