Închide

Știu ceva ce noi nu știm? Firme germane reconstruiesc orașul-port Mariupol, ocupat cu brutalitate de ruși

Avatar
Mariupol Foto Anton Novoderezhkin Tass

Reconstrucția blocurilor rusești din Mariupolul ocupat merge la foc automat, ca mijloc de propagandă a lui Putin. Foto: Anton Novoderezhkin, TASS

Timp de citire: 2 minute

Se întâmplă lucruri ciudate și noi, oamenii de rând, habar nu avem ce scenarii au loc pe frontul din Ucraina. Două companii de construcții germane participă la reconstrucția orașului-port ucrainean Mariupol, ocupat de Rusia, care a căzut în mâna forțelor invadatoare ale Moscovei în urmă cu doi ani, confirmă o anchetă a presei germane, citată de Moscow Times.

Grupul industrial Knauf, care produce plăci de gips-carton, și WKB Systems, care produce beton celular, au furnizat materiale pentru construcții în orașul care a fost aproape în întregime ras de pe fața pământului în primele luni ale războiului, potrivit investigației realizate de revista Monitor și difuzate de postul public german de televiziune ARD.

Monitor spune că a analizat numeroase imagini de pe șantierele de construcții în care apare sigla Knauf, precum și rapoarte de activitate detaliate care demonstrează prezența companiei germane în orașul-port.

Mariupol a căzut în mâinile forțelor rusești după un asediu de două luni care a costat viața a mii de oameni și a lăsat orașul sub dărâmături.

Revista citează, de asemenea, un “distribuitor oficial” al Knauf care promovează un proiect de locuințe în Mariupol, construit cu produse Knauf în numele Ministerului rus al Apărării.

Produsele de la WKB Systems, deținută majoritar de omul de afaceri rus Viktor Budarin, pot fi văzute și pe șantierele de construcții din Mariupol, potrivit revistei Monitor.

Producătorul de gips-carton Knauf, într-o declarație trimisă la AFP, a insistat că “respectă toate sancțiunile UE, britanice și americane împotriva Rusiei”.

Grupul bavarez deține 14 unități de producție în Rusia, unde are 4.000 de angajați. Acesta a precizat că decizia sa de a nu se retrage din Rusia – așa cum au făcut multe grupuri germane importante în urma invaziei – a fost din “responsabilitate” față de angajații săi.

De la cucerirea Mariupol, Rusia a publicat un plan de reconstrucție a orașului, în care locuiau peste 400.000 de ucraineni înainte de invazie.

“Orice întreprindere care participă ar trebui să se întrebe în slujba cui se pune”,

a declarat pentru AFP Ministerul german de Externe, calificând drept “propagandă” pretenția Rusiei privind reconstrucția.

Ministerul german al Economiei a declarat pentru AFP că autoritățile trebuie să stabilească dacă participarea companiilor germane reprezintă sau nu “o încălcare a sancțiunilor”.

Vom reveni cu un material despre interesul companiilor rusești în reconstrucția Mariupolului, grație scutirii de TVA la tranzacții externe.

scroll to top