Închide

Stocurile de haine groase se adună în magazine, în timp ce vremea caldă amenință sezonul cumpărăturilor de sărbători

Avatar
woman, knitwear, eyes

Fotografie de StockSnap pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Vremea călduroasă de toamnă, neobișnuită pentru acest sezon, din Statele Unite până în Europa, afectează vânzările de pulovere și paltoane, pe măsură ce se apropie perioada critică a cumpărăturilor de sărbători, au declarat directorii marilor comercianți cu amănuntul, inclusiv H&M, iar unele magazine reduc deja prețurile pentru a evita grămezile de stocuri nevândute, potrivit Reuters.

În ultimul an, retailerii de îmbrăcăminte au încercat să elimine stocurile excedentare care s-au acumulat din cauza schimbării cererii consumatorilor către articole esențiale în detrimentul articolelor discreționare precum hainele.

Dar, având în vedere că se așteaptă ca temperaturile din trimestrul al patrulea să înceapă cu temperaturi ridicate, potrivit firmei de monitorizare a vremii Weather Trends International, magazinele care au în stoc stiluri și echipamente de iarnă s-ar putea trezi încărcate cu stocuri la sfârșitul sezonului.

Cos, brandul de lux al H&M, a început să ofere o reducere de 20% online și în magazine pentru tricotaje și îmbrăcăminte exterioară, inclusiv pulovere din lână merinos și paltoane lungi puffer. Helena Helmersson, directorul general al H&M, a declarat miercuri pentru Reuters că cumpărătorii amână achizițiile de articole de toamnă “grele”, pe fondul vremii mai calde decât de obicei.

Compania europeană Pepco Group a remarcat, de asemenea, că debarcarea stocurilor de îmbrăcăminte de toamnă și iarnă a coincis cu vremea caldă record persistentă pe piețele sale principale din Europa Centrală și de Est.

“Când sunt 26 de grade (Celsius, 79 F) nu ai tendința de a vinde paltoane”, a declarat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu analiștii, președintele executiv al Pepco, Andy Bond.

În ultimii doi ani, așa-numitul sezon al cumpărăturilor de sărbători a început încă din octombrie, deoarece mulți retaileri oferă oferte și reduceri pe tot parcursul lunii și până în decembrie. Amazon.com urmează să organizeze o a doua ediție a Prime Day pe 10-11 octombrie, în timp ce Best Buy oferă o vânzare flash de 48 de ore pe 10-11 octombrie, iar Target are programul “Deal of the Day” din octombrie.

În Statele Unite, temperaturile ar putea crește în medie cu 2 până la 12 grade Fahrenheit în perioada octombrie-decembrie, comparativ cu anul trecut, potrivit Weather Trends International.

“Luna de la Black Friday până la Crăciun este mult mai caldă decât în urmă cu un an, ceea ce va duce la un exces de stocuri și la reduceri de prețuri mai mari”, a declarat Bill Kirk, CEO și fondator al Weather Trends International.

Acest lucru este posibil să afecteze în special retailerii de la Walmart la Dick’s Sporting Goods, dar ar putea ajuta Costco Wholesale și vânzătorii de produse la prețuri reduse, cum ar fi TJX, care sunt susceptibili de a procura produse la nivel local și se pot adapta mai repede la schimbările sezoniere.

“Dacă îmbrăcămintea de iarnă nu se vinde bine, aceasta ar fi o problemă pentru industrie în acest sezon de sărbători și dacă se dovedește a fi cazul, atunci am putea vedea o mulțime de reduceri ale acestor mărfuri în prima parte a anului 2024”, a declarat analistul David Swartz de la Morningstar Research.

Vremea nefavorabilă devine, de obicei, o problemă majoră pentru retaileri, deoarece aceștia plasează comenzi și expediază articole pentru sezoanele importante cu mult timp înainte pentru a se asigura că există suficiente produse pe rafturi pentru a satisface cererea clienților.

“Problema cu cei mai mulți retaileri de volum mare este că 75% până la 85% din producția lor depinde de un ciclu de dezvoltare foarte lung… astfel că, odată ce căldura sau frigul începe să afecteze tendințele generale de cumpărare, ei s-au angajat deja în acele comenzi”, a declarat Robert Woods, fondatorul Vision Brands USA.

Kristen D’Arcy, director de marketing al retailerului de îmbrăcăminte True Religion, a declarat pentru Reuters într-un interviu: “Ceea ce a fost o surpriză plăcută este că am continuat să vedem că tricourile cu mânecă scurtă și pantalonii scurți continuă să se vândă foarte bine ca urmare a vremii calde”.

“Cele mai profunde cumpărături ale noastre pentru acest sezon nu sunt în domeniul îmbrăcămintei exterioare, care ar fi jachetele grele pentru vremea foarte, foarte rece, ci … în domeniul activ, cum sunt topurile și pantalonii mai ușori, denim de toate soiurile … apoi tricotaje mai ușoare.”

De asemenea, Abercrombie & Fitch a declarat că a existat o cerere puternică pentru “produse fără anotimpuri” în al doilea trimestru, în special în categoria bărbaților, deoarece clienții au ales articole și stiluri de îmbrăcăminte pentru tot anul.

Atunci când comercianții cu amănuntul fac o încercare de a stoca îmbrăcăminte adecvată sezonului și aceasta nu se vinde, depozitarea acestor articole devine costisitoare.

Simon Wolfson, directorul general al retailerului britanic de îmbrăcăminte Next, a declarat că, în ceea ce privește perspectivele de vânzări, “diferența pe care o va face vremea în decembrie va fi mai mare decât diferența în ceea ce privește modul în care se simte consumatorul”.

scroll to top