Închide

Studiu: 60% dintre români au un animal de companie. Achizițiile au explodat în pandemie

Avatar
Teaching George the Beaglier to sit, before we go for a walk and Sunday morning breakfast with the boys.

Fotografie de Marcus Wallis pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

6 din 10 români au cel puțin un animal de companie, potrivit datelor celui mai recent studiu de profil realizat de compania de cercetare Reveal Marketing Research. Cererea a crescut spectaculos în perioada pandemiei, în condițiile în care perioada de lockdown a influențat achiziționarea sau adoptarea unui animal de companie. Prin urmare, 20% dintre posesorii de animale de companie, declară că dețin un animal de companie de cel puțin doi ani.

Potrivit studiului Reveal Marketing Research, câinele nu este doar cel mai bun prieten al omului, ci şi cel mai comun animal de companie deţinut la nivelul gospodăriilor din mediul urban și rural, datele arătând că 73% dintre posesorii de animale de companie au câine, în vreme ce 57% au pisici.

Topul celor mai populare animale de companie este completat de păsări – papagali/canari (9%), pești (7%), broască țestoasă și hamster/porcușor de Guineea (3%).

Totuși, câinele se detașează ca animalul preferat de către tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani (80%) și familiile cu copii (78%).

Topul Celor Mai Populare Animale De Companie
Cele mai populare animale de companie pentru români. Sursa: Reveal Marketing Research.

De unde cumpără stapanii hrană pentru de animalele lor de companie?

Studiul Reveal Marketing Research analizează și locurile din care românii cumpără hrană pentru animalele de companie. Majoritatea preferă hypermarketurile/supermarketurile (78%) şi magazinele specializate (55%), urmate de veterinar (20%) şi de achiziția online (15%).

Se observă o preocupare mai mare a persoanelor din mediul urban în ceea ce privește îngrijirea animalelor de companie pe care le dețin, întrucât 64% dintre acestea cumpără hrană de la magazinele specializate, care comercializează inclusiv produse premium. Acest lucru se poate datora puterii de cumpărare mai ridicate în zona urbană, cât și unei prezențe și diversități mai mari a serviciilor, magazinelor specializate și a cabinetelor veterinare.

Ce facem cu animalele de companie când plecăm în vacanță?

Ce fac românii cu animalele de companie atunci când pleacă de acasă cu toată familia? Majoritatea găsesc soluții la familie sau prieteni (63%) sau le lasă în casă și roagă pe cineva să treacă să îi dea mâncare (36%). De asemenea, o altă soluție pentru care românii declară că optează este cazarea într-un hotel special pentru animale (6%).

Românii vor să adopte animale de companie (57%), mai degrabă decât să le cumpere (43%)

Există, așadar, o cerere foarte mare, iar, pe fondul acesteia, comerțul cu animale de companie pare să fi explodat în perioada pandemiei. În ciuda acestui fapt, românii par să fie din ce în ce mai interesați de partea de adopție (57%), în detrimentul achiziției (57%). Atunci când iau în considerare adopția unui animal de companie, 7 din 10 români declară că intenționează să adopte un câine.

Precizări metodologice

Studiul a fost realizat în perioada 16 iulie – 22 august 2021, prin metoda CAWI (computer assisted web interview). Datele au fost colectate pe un eșantion reprezentativ național (urban și rural) de 1007 de persoane. Marja de eroare este de +/-3%, la un nivel de încredere de 95%.

scroll to top