Studiu: Care este motivul care îi împinge pe mulți români să muncească la negru?


Autor:    -  
cutting granite stones, bending, work, granite, stones, separate, tool, construction work, diy, angle grinder, machine, energy, dust, granite stone, handyman, to cut, flexing, flex work, power, work, work, work, work, work
Fotografie de neelam279 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Munca la negru încă este o realitatea cruntă a pieței muncii din România. Conform unui studiu al Blocului Național Sindical, impozitarea excesivă îi împinge pe mulți să nu declare suma reală a banilor pe care îi încasează lunar, scrie Realitatea.net.

BNS a lansat marți rezultatele studiului „Dependența economică. Criterii de identificare a raportului juridic de muncă. Când lucrătorii dependenți devin subiecte ale legislației muncii”.

Concluziile studiului evidențiază o serie de provocări și oportunități legate de piața muncii din România.

Potrivit BNS,

numărul de salariați ar putea crește cu până la 30%, ajungând la 7,44 milioane, prin integrarea lucrătorilor din economia nedeclarată, ceea ce ar contribui la reducerea subocupării forței de muncă și la estomparea impactului excesiv al impozitelor pe muncă:

Dacă un milion de persoane care activează în munca nedeclarată ar intra în sistemul de impozitare, s-ar înregistra un plus de 18,7 miliarde de lei în bugetul de stat anual, ceea ce ar permite o reducere a contribuțiilor sociale, cu efecte pozitive asupra economiei.

Studiul subliniază că sarcina fiscală generală a muncii, care este ridicată și afectează în special salariile mici, este un factor ce încurajează munca nedeclarată. De asemenea, distorsiunile din sistemul fiscal, cum ar fi deducerea suplimentară de 300 de lei, pot genera inechități semnificative.

O provocare majoră pentru România este definirea unui „venit salarial mare”, având în vedere aglomerarea salariilor mici și distorsiunile de pe piața muncii.

arată BNS pe pagina de Facebook.

În final, studiul sugerează că alternativele fiscale la contractele individuale de muncă sunt adesea mai favorabile, ceea ce impune o reevaluare a sistemului de impozitare pentru a sprijini o piață a muncii mai echitabilă și mai eficientă.

mai scrie BNS.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!