Închide

Cauza pentru care energia electrică din România a ajuns la prețuri record în ultimele zile

Avatar
black steel electric post

Fotografie de CHUTTERSNAP pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Preţul-record la energie electrică din aceste zile din România, precum şi din toată Europa, este cauzat de oprirea unor reactoare nucleare în Franţa, după descoperirea unor defecţiuni, a declarat luni Ion Lungu, directorul executiv al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

“Franţa a închis unele capacităţi nucleare, după ce au fost descoperite defecţiuni. Preţurile sunt foarte mari în aceste zile în toată Europa”, a spus Lungu, citat de Agerpres.

La bursa OPCOM de la Bucureşti, preţul cu livrare luni pe piaţa spot a atins recordul de 1.591 lei (321,5 euro) pe MWh în medie şi maximul orar de 2.306 lei pe MWh.

În toată Europa, preţurile se apropie de pragul psihologic de 400 de euro pe MWh. În Elveţia preţul a ajuns luni la 396 euro, în Franţa – 382 euro, Olanda – 360 euro, Austria – 344 euro, Germania – 331 euro, Ungaria – 322 euro.

Franţa a închis două reactoare nucleare la finele săptămânii trecute, după ce a găsit nişte fisuri în echipamente, şi le va deschide abia la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit Bloomberg.

Pornirea altor două reactoare, care erau oprite pentru mentenanţă de la începutul toamnei şi ar fi trebuit redeschise acum, a fost amânată pentru primăvară, după ce au fost descoperite alte defecţiuni.

Aceste reactoare, cu o putere de 1.500 de MW fiecare, reprezintă circa 10% din capacitatea instalată a Franţei.

scroll to top