Închide

STUDIU: Diferențele de prețuri dintre București și provincie, amplificate de pandemie

Avatar
fruits, shop, market

Fotografie de mcstudio79 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Criza sanitară amplifică diferenţele dintre Bucureşti şi restul ţării. Preţurile magazinelor din Capitală sunt acum mai mari cu aproape 22 de procente decât în provincie, arată un studiu. Chiriile mai scumpe şi salariile mai mari sunt principalele motive, spun specialiştii. Vânzările sunt în uşoară scădere în Bucureşti, dar cresc puternic în orașele mici și la sate.

În magazinele din Bucuresti, prețurile sunt acum mai mari cu peste 20 la sută decât în restul țării, arată cel mai recent studiu care analizează vânzările la nivel național, după începutul pandemiei, anunță Știrile TVR. Cheltuielile mai mari de funcționare reprezintă doar una dintre cauze.

În Capitală, vânzările sunt în ușoară scădere, potrivit analizei. Au crescut în schimb în localitățile mai mici. Extinderea rețelelor de magazine și întorcerea mai multor români din străinătate sunt două dintre motive.

La nivel național, ritmul de creștere a vânzărilor a încetinit la începutul acestui an, în comparație cu aceeași perioadă din 2020. De la începutul crizei sanitare, clienții au cumpărat cantități mai mari de produse de curățenie pentru casă și produse de îngrijire personală. A crescut și cererea de alimente, mai ales de mâncare gata preparată și semi-preparată.

Sunt însă și bunuri pe care clienții le cumpără în cantități mai mici după apariția pandemiei. Cel mai mult a scăzut cererea pentru produsele de înfrumusețare, arată studiul.

scroll to top