Închide

Studiu: Fără schimbările climatice, valul canicular din SUA și Canada ar fi fost ”practic imposibil”

Avatar
Desert under yellow sunset

Fotografie de Fabio Partenheimer pe Pexels

Timp de citire: 4 minute

Val de caniculă sufocantă care a ucis sute de oameni în pe coasta de nord-vest a Pacificului, în Statele Unite și Canada, săptămâna trecută, ar fi fost ”practic imposibil” în absența schimbărilor climatice, potrivit unui prim studiu științific care a cercetat fenomenul, citat de agenția Reuters.

Cercetătorii care fac parte din World Weather Attribution, un colectiv științific internațional care a publicat studiul citat, spun că evenimentul a fost unul cu totul excepțional, putând avea loc o dată la 1.000 de ani, însă schimbările climatice din perioada recentă au făcut ca astfel de evenimente să devină de 150 de ori mai probabile.

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă în ritmul actual, un eveniment extrem de asemenea magnitudine ar putea începe să apară o dată la 5-10 ani până în anii 2040, au avertizat ei.

”Oamenii trebuie să-și dea seama că valurile de căldură nu doar că ucid, ci sunt, de departe, cel mai ucigător eveniment meteorologic extrem”, a precizat unul dintre autorii studiului, Friederike Otto, climatolog la Universitatea din Oxford și membru al World Weather Attribution.

Lucrarea publicată de cei 27 de cercetători așteaptă încă evaluarea inter pares.

”Valurile de căldură sunt fenomenele meteo extreme care apar tot mai mult și tot mai repede, în comparație cu altele. Pregătirea oamenilor pentru apariția lor și prevenirea pierderilor de vieți omenești în timpul acestor valuri de căldură trebuie să fie prioritatea zero pentru orice autorități locale”, a mai spus Otto

Valul de căldură a cuprins nord-vestul Statelor Unite și coasta vestică a Canadei vreme de câteva zile la sfârșitul lunii iunie, spulberând recordurile maxime de temperatură în mai multe zeci de orașe. În Canada, recordul temperaturii maxime istorice la nivel național a fost depășit de trei ori, atingând maximul pe 29 iunie – 49,6°C – cu 4,6 grade°C mai mare decât recordul anterior acestor zile, care fusese stabilit în 1937.

În plus, un alt val de căldură este așteptat să ajungă în anumite părți din Canada și din Statele Unite, la sfârșitul acestei săptămâni.

În statul american Oregon, numărul morților a depășit doar 100 de persoane, în timp ce statul canadian Columbia Britanică a înregistrat câteva sute de morți, însă numărul total al acestora este încă incert. Spitalele au înregistrat, de asemenea, creșteri uriașe ale numărului de pacienți și ale apelurilor la serviciile de urgență.

Să privim mai în amănunt spre cauze

Această nouă cercetare care atribuie o legătură de cauzalitate între schimbările climatice și aceste valuri caniculare nu este deloc surprinzătoare. La nivel mondial, schimbările climatice au făcut ca valurile de căldură să devină tot mai frecvente, tot mai severe și tot mai îndelungate.

Chiar și așa, episodul de la finalul lunii iunie a fost cu totul special, prin magnitudine și prin locul în care s-a manifestat – coasta Pacifică de NV. Pentru acest fenomen, autorii au sugerat două posibile explicații:

  • fie a fost vorba de conjuncția mai multor factori care au produs un eveniment climatic foarte rar, dar care a fost oricum înrăutățit de schimbările climatice,
  • fie schimbările climatice au modificat condițiile atmosferice, astfel încât acest tip de val de căldură este acum mai frecvent decât anterior.

Oricum ar fi, schimbările climatice cauzate, în principal, de marii poluatori industriali au jucat un rol major, potrivit studiului.

”Cele mai multe tipuri de evenimente extreme au devenit din ce în ce mai frecvente”, a declarat Philip Mote, un climatolog de la Universitatea de Stat din Oregon, care nu a fost implicat în studiul citat. În cazul valului de căldură din iunie, Mote spune că un asemenea fenomen era ”un lucru aproape inimaginabil”.

Cupola de căldură și explicațiile unui fenomen ”inimaginabil”

Creșterea temperaturii de pe coasta Pacificului a fost cauzată de ceea ce oamenii de știință numesc o ”cupolă de căldură”.

Cupolele de căldură reprezintă o zonă extinsă și staționară de presiune atmosferică înaltă, care acționează precum un capac pe o oală asupra straturilor atmosferice inferioare, ținând și acumulând energie calorică – căldură.

Într-o cupolă de căldură, ridicarea în atmosferă a aerului cald este împiedicată de un sistem de înaltă presiune așezat deasupra, în straturile superioare. Când aerul cald încearcă să se ridice, sistemul de deasupra îl împinge înapoi spre suprafața Pământului. Pe măsură ce aerul coboară și din ce în ce mai mult din greutatea atmosferei se așează deasupra acestuia, el devine tot mai dens și mai fierbinte. Aerul continuă să urmeze acest ciclu și deci circulă doar în sus și în jos, devenind din ce în ce mai cald, pe măsură ce trece timpul.

Luna trecută s-a dovedit a fi cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată în America de Nord și a patra cea mai caldă lună la nivel mondial, potrivit datelor furnizate de Serviciul ”Copernicus” pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.

În ultimii ani, progresele științifice le-au permis cercetătorilor să observe legăturile cauzale dintre schimbările climatice și evenimentele meteorologice extreme.

”Există o amprentă umană clară în ce privește acest val de căldură extremă pe coasta de NV a Pacificului și, în general, în privința oricăror valuri de căldură extremă peste tot în era modernă în care trăim”, spune Daniel Swain, climatolog la Universitatea din Los Angeles.

Pentru a stabili legătura dintre schimbările climatice și valul de căldură de acum zece zile, autorii studiului au folosit simulări pe computer pentru a estima condițiile în care evenimentul s-ar fi putut petrece fără factorul încălzirii globale, pentru ca apoi să le compare cu condițiile actuale și cu evenimentul care s-a produs de fapt.

”A fost un eveniment șocant pentru toți cei care au fost nevoiți să-l experimenteze. Absolut justificat, de vreme ce nu există niciun alt eveniment măcar apropiat ca severitate în evidențele istorice moderne. Și totuși, ar putea deveni tocmai un eveniment relativ comun”, a avertizat Swain.

scroll to top