STUDIU interesant: Tinerii Vestului tind să îmbrățișeze valori conservatoare

, ,
Autor:    -  
Tineri Adolescenti
Foto: Thomas Eisenhuth/Der Standard

Timp de citire: 3 minute

Un studiu recent desfășurat în Austria și citat de Der Standard relevă date interesante. Adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani sunt foarte conștienți de  problemele de mediu și deschiși la migrație. Interesul lor pentru politică este slab. Iar când sunt întrebați despre temeri, domină poluarea și consecințele schimbărilor climatice, urmate de crize familiale și boli grave. 

Tinerii din Austria tind mai degrabe să îmbrățișeze valori conservatoare precum securitatea, fiabilitatea și loialitatea, dar în același timp sunt conștienți de mediu și sunt deschiși migrației. Acest lucru este demonstrat de un studiu la scară largă realizat de Universitatea din Viena, pe 14.400 de elevi cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, care au fost chestionați în primăvara anului 2020.

Autorul studiului, Gudrun Quenzel, face o „sinteză valorică” în aceste atitudini: interesele politice ale tinerilor sunt limitate.

Orientați spre succes și idealiști

Autorii studiului fac diferența între patru tipuri de valori:

  • 25% se numără printre „materialiști” – acordă o valoare mai mare unui nivel ridicat de viață sau puterii și influenței.
  • Grupul celor „orientați spre succes” (29%), care sunt preocupați de avansarea în carieră și îi interesează școala și performanța, este oarecum mai mare.
  • Grupul “idealiștilor” cărora le pasă de mediu și climă și care sunt foarte toleranți este, de asemenea, la fel de mare (28%).
  • 18% se numără printre „ezitanți”: au puține obiective și sunt mai pesimisti cu privire la sănătatea și viitorul lor.

Dacă ne uităm la tipul de școală frecventată, nu există diferențe majore: există mai mulți idealiști în școlile cu diplome de liceu și mai mulți orientați spre succes în școlile obligatorii sau școlile fără diplome de liceu.

Tinerii sunt conservatori atunci când vine vorba de muncă. Când sunt întrebați ce este cel mai important pentru ei, siguranța locului de muncă este pe primul loc, urmată de compatibilitatea cu familia. În schimb, un venit ridicat este relativ lipsit de importanță – tinerii din clase sociale mai slabe și imigranții acordă mult mai multă valoare acestui lucru.

Dorințele prioritare pentru un (viitor) partener sunt fiabilitatea (corectitudinea: 93%), distracția împreună (92%) și loialitatea (90%). Lipsite de importanță par aspectele care vizează ca partenerii să fie din aceeași țară de origine (20%), care fac totul împreună (18%) și au un venit bun (13%).

Când sunt întrebați despre temerile tinerilor, domină poluarea și consecințele schimbărilor climatice, urmate de crizele familiale și bolile grave.

Concluzionând, Quenzel observă o schimbare majoră aici: în comparație cu trecutul, temerile materiale și legate de locuri de muncă s-au retras în mod clar în fundal.

Austria ca țară a imigrației

Tinerii sunt destul de deschiși migrației, subliniază co-autorul Gabriele Böheim. Respondenții văd Austria ca o țară de imigrație, iar majoritatea covârșitoare (68%) sunt total sau oarecum de acord cu admiterea refugiaților. Acest lucru corespunde și realității vieții pentru tinerii din grupurile școlare eterogene. În același timp, însă, o majoritate clară se așteaptă ca imigranții să se adapteze la cultura locală (70%). Cei care au imigrat ei înșiși sunt și mai deschiși la migrație.

Interesul politic este destul de slab: doar 11% se descriu ca fiind foarte interesați, alte 34 de procente fiind puțin interesate, iar tot 34% au declarat că nu sunt interesați. Ultimii 21% nu au putut face nicio referire la subiect, acesta neexistând pentru ei.

Interesul politic al băieților pare însă superior. Iar sentimentul democrației variază în funcție de tipul de școală. Majoritatea (70%) sunt mulțumiți de modul în care funcționează democrația (în Austria). Această atitudine este reprezentată cel mai puternic în rândul elevilor din liceele teoretice, urmată îndeaproape de elevii din școlile obligatorii. Pe când satisfacția cu funcționarea democrației în școlile profesionale și în școlile medii profesionale este cea mai mică.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!