Închide

STUDIU Lancet Psychiatry: Peste 30% din bolnavii de Covid, sechele neurologice timp de 6 luni

Avatar
Covid Brain 1

Foto: brighterworld.mcmaster.ca

Unul din trei oameni cu Covid-19 a avut afecțiuni neurologice sau de sănătate mintală în cele șase luni următoare bolii într-un nou studiu amplu publicat în Lancet Psychiatry, citat de Business Insider. Tulburările de anxietate și dispoziție au fost cele mai frecvente după infecția cu Covid-19.

Studiul a constatat că persoanele cu o formă severă a bolii prezintă cel mai mare risc de complicații neurologice rare. Una din trei persoane infectate cu Covid-19 dezvoltă o afecțiune neurologică sau de sănătate mintală în cele șase luni după infecție. Diagnosticele pentru aceste afecțiuni au fost în medie cu 44% mai frecvente după Covid-19 decât după gripă, iar riscul a crescut odată cu severitatea bolii, în special pentru tulburările neurologice, au spus autorii studiului de la Universitatea Oxford.

Studiul a analizat mai mult de 236.000 de dosare medicale electronice, aparținând în principal americanilor, și a comparat persoanele care aveau Covid-19 cu cele care nu aveau. Cercetătorii au spus că, deși unele efecte secundare neurologice sunt mai frecvente la pacienții spitalizați, aceste simptome au fost observate chiar și la pacienții cu cazuri ușoare, sugerând că sunt necesare mai multe cercetări privind sănătatea mintală și impactul neurologic al unei infecții cu Covid-19.

Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford și autor principal al studiului, a declarat pentru Business Insider că se așteaptă ca oamenii să experimentează simptome Covid-19, inclusiv caracteristici neurologice și condiții de sănătate mintală timp de câteva luni. . după boală. El a spus însă dacă sindromul lung post-Covid este mai frecvent după o boală severă, comparativ cu ușoară, dar este încă neclar cum funcționează.

„Avem nevoie de cercetări urgente pentru a înțelege cum și de ce apar tulburările și cum pot fi tratate și prevenite”, au spus Harrison și colegii săi autori într-un briefing de presă.

Simptomele includ anxietatea și sângerările cerebrale

Cele mai frecvente condiții de sănătate mintală în cele șase luni de la îmbolnăvirea cu Covid-19 au fost anxietatea și tulburările de dispoziție. Astfel, 17% dintre oameni au fost diagnosticați cu anxietate și 14% dintre persoanele cu tulburări de dispoziție, a constatat studiul. Riscul atât al anxietății, cât și al tulburărilor de dispoziție a crescut la pacienții care se simțeau rău, cu o stare mentală modificată cunoscută sub numele de encefalopatie, un semn al infecției sistemice, în cazul a 22% dintre pacienți. Dar, în general, severitatea bolii Covid-19 nu a influențat probabilitatea unei afecțiuni de sănătate mintală.

Complicațiile neurologice, cum ar fi accident vascular cerebral, sângerări cerebrale și demență, au fost mai puțin frecvente. Persoanele cu Covid-19 sever au prezentat cel mai mare risc – 4% dintre cei spitalizați și 7% dintre persoanele care au mers la Urgențe au fost diagnosticați cu accident vascular cerebral la șase luni după aceea.

Paul Harrison, autorul principal al studiului, a declarat marți:

“Rezultatele confirmă ratele ridicate ale diagnosticelor psihiatrice după Covid-19 și arată că apar și tulburări grave care afectează sistemul nervos (cum ar fi accident vascular cerebral și demența). În timp ce acestea din urmă sunt mult mai rare, ele sunt semnificative, mai ales la cei care au avut un Covid-19 sever”.

Un expert spune că raportul „confirmă suspiciunile noastre” că afecțiunea Covid-19 va avea repercusiuni psihiatrice. Este prea devreme pentru a face declarații definitive sau pentru a identifica mecanismele specifice prin care coronavirusul afectează sistemul neurologic. Autorii studiului au declarat marți într-un briefing de presă că este posibil să existe diferite mecanisme care afectează diferitele tulburări.

De asemenea, s-a luat în calcul și faptul că aceste transformări a sănătății mintale ar putea fi influențate și de efectele pandemiei. De asemenea, nu a fost clar dacă persoanele predispuse la anumite afecțiuni prezintă un risc mai mare – studiul a constatat că doar 13% din totalul persoanelor au fost diagnosticate pentru prima dată cu o boală neurologică sau de sănătate mintală.

Autorii au folosit date de sănătate de rutină. De asemenea, nu se știe cât de proaste au fost stările de sănătate mintală sau neurologice și dacă oamenii s-au recuperat după perioada de șase luni studiată. Cu toate acestea, studiul se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi că Covid-19 provoacă efecte neurologice și asupra sănătății mintale, atât în ​​momentul bolii, cât și după aceea.

“Studiul confirmă suspiciunile noastre că diagnosticul Covid-19 nu este legat doar de simptome respiratorii, ci este legat și de probleme psihiatrice și neurologice”, a declarat Dame Til Wykes, profesor de psihologie și neuroștiințe la King’s College din Londra.

scroll to top