Închide

Studiu: Mașinile Tesla au cea mai mare probabilitate să fie avariate

Avatar
tesla, car, road

Tesla Model 3. Fotografie de capitalstreet_fx06 pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Deși mașinile moderne vin echipate cu multe sisteme complexe de siguranță, tot se mai întâmplă ca acestea să fie implicate în accidente. Potrivit carVertical, proporția mașinilor avariate la nivel mondial este de 52,4% din total, ceea ce însemană că statistic vorbind, fiecare a doua mașină produsă suferă avarii la un moment dat. Ceea ce este și mai interesant este că unele mărci de autovehicule sunt mai predispuse la accidente decât altele.

carVertical a întocmit recent un studiu menit să descopere ce marcă de mașini înregistrează cel mai mare procentaj de unități avariate plus cât costă în medie repararea acestor daune.

Cum a fost întocmit studiul?

Cercetarea a fost realizată prin analizarea datelor referitoare la daune din compoziția a 2 milioane de rapoarte istorice carVertical. Compania colectează informații din baze de date și de la instituții de încredere, le prelucrează și oferă utilizatorilor rapoarte istorice care cuprind detalii despre kilometraj, daune, proprietarii anteriori plus alte informații esențiale.

Scopul principal al studiului a fost să descopere cât de comune sunt înregistrările de daune în funcție de marca mașinii. Prin urmare, experții în analiza datelor din cadrul companiei au analizat rapoarte auto istorice reale, generate de către utilizatorii platformei.

Valoarea monetară medie a daunelor a fost calculată prin însumarea tuturor costurilor produse de accidentele înregistrate de fiecare marcă în parte și găsirea mediei acestor valori. Rezultatele arată cât de puternic sunt avariate mașinile produse de anumite mărci și cât de costisitoare sunt reparațiile de obicei.
O altă informație utilă care a rezultat este numărul mediu de accidente (minore și majore) înregistrate per mașină aparținând fiecărui brand în parte. Această medie s-a calculat împărțind suma tuturor accidentelor descoperite la numărul total de rapoarte generate pentru fiecare brand.

Aproape trei sferturi dintre mașinile Tesla au fost implicate într-un accident

Vehicle Brands By Available Historical Damage Ro
Foto: studiu carVertical

Tesla ocupă locul întâi dintre mărcile de mașini cu cele mai multe avarii înregistrate – 74,3% dintre toate rapoartele istorice generate pentru vehiculele Tesla au cuprind înregistrări de daune. Acestea au fost urmate de vehiculele Hyundai (69,1%) și Subaru (68,7%). Renault (40.8%), Alfa Romeo (40%) și Fiat (39.5%) sunt mărcile cu cele mai puține accidente înregistrate.

Motivul din spatele acestor diferențe imense poate fi des explicat cu ajutorul bunului simț. Renault și Fiat sunt mărci care oferă în principal mașini accesibile ca preț, cu motoare mici care au un consum redus de combustibil și care sunt cel mai des folosite ca mașini de familie sau pentru a face naveta zilnică.

Hyundai oferă mașini ieftine dar ”cool” ceea ce atrage puternic segmentul de șoferi tineri și lipsiți de experiență. Mașinile Subaru sunt în general sigure dar șoferii deseori nu știu cum să manevreze un vehicul cu tracțiune integrală în situații periculoase. Vehiculele Tesla, în schimb, deși sunt scumpe și pline de sisteme moderne de siguranță, au o accelerație excepțional de puternică.

”Există un paradox legat de mașinile Tesla care au simultan cele mai avansate sisteme de condus autonom de pe planetă și totuși înregistrează cele mai multe accidente. Un număr atât de mare de accidente poate fi datorită faptului că șoferii ori nu sunt încă obișnuiți cu accelerația excepțională a mașinilor Tesla, ori pur și simplu nu mai sunt la fel de atenți la volan. Nu este un secret faptul că cea mai mare proporție de mașini Tesla lovite provine din SUA.” – explică Matas Buzelis, Director de Comunicații carVertical.

Ferrari și Lamborghini au cele mai costisitoare daune

Vehicle Brands By Average Damage Ro
Foto: studiu carVertical

Deloc surprinzător, cea mai mare valoare medie a daunelor înregistrate aparține Ferrari (€94,149) urmată de cea pentru Lamborghini (€64,608), ambele medii fiind de câteva ori mai ridicate decât cele aparținând altor mărci din lista carVertical. Tesla (€14,320), Dodge (€9,522) și Porsche (€8,588) sunt mărcile de mașini de lux care înregistrează costuri de reparații scăzute.

O valoare medie ridicată când vine vorba despre costul reparațiilor sugerează ori că reparațiile sunt scumpe ori că daunele au fost severe. În timp ce mărcile de super lux adună zeci de mii în cheltuieli de reparții, valoarea medie pentru BMW este de doar €3,994, pentru Volkswagen de €3,539 și pentru Toyota de €3,011. Media la nivel global, indiferent de marca mașinii, înregistrată în urma acestui studiu este situată la €3,574. Această informație va fi de ajutor atunci când dorim să vedem dacă media daunelor specifice unui anumit model este ridicată sau scăzută.

“Din punct de vedere al costului, accidentele mașinilor din gama super premium sunt la un alt nivel. Până și o zgârietură minoră vine cu o factură de-ți dau lacrimile, așa că nu este de mirare de ce Ferrari si Lamborghini sunt liderii detașați ai acetui top” – spune M. Buzelis.

Porsche deține media cea mai ridicată de daune înregistrate

După cum era de așteptat există o corelație puternică între mașinile care au cel puțin o înregistrare de daune și cele care au în medie cele mai multe evenimente de daune per mașină. Porsche ocupă prima poziție cu o medie de 1,71 de incidente per mașină, urmat de Tesla (1,58) și Hyundai (1,52).
Peugeot (0.75), Renault (0.73) și Fiat (0.7) au cea mai mică pondere de înregistrări de daune. Aceste companii produc în mare parte mașini accesibile și economice, prin urmare proprietarii lor rareori conduc rapid sau agresiv.

“Există o mică corelație între mărcile de mașini cel mai des deteriorate și cele cu cel mai mare număr mediu de înregistrări de daune. Totuși, media de vârstă a mașinilor verificate pe platforma noastră este de aproximativ 9,5 ani și în mod normal, mașinile unor anumiți producători sunt avariate de două ori în acea perioadă.” Spune M. Buzelis.

Cercetările au descoperit și câteva cazuri extreme, inclusiv pe cel al unui Mercedes-Benz al cărui raport carVertical cuprindea nu mai puțin de 35 de daune înregistrate. Cazuri asemănătoare în care o mașină este avariată în mod repetat sunt comune. Acest fenomen sporește riscurile la care se expun cumpărătorii deoarece acest tip de mașină poate să nu mai fie sigură pentru condus.

scroll to top