Închide

STUDIU Puterea de cumpărare a românilor, cu mult sub media europeană

Avatar
Fructe Supermarket Prețuri Euro Austria Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Timp de citire: 2 minute

Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în România a mai coborât două locuri într-un studiu GfK, astfel că românii sunt acum cu 56% sub media europeană.

„Decalajul puterii de cumpărare se adânceşte. În România, puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în acest an este de 7.738 euro. Asta înseamnă că românii sunt cu 56% sub media europeană şi coboară două locuri, până pe locul 33”,

arată studiul GfK Purchasing Power pentru România şi Europa 2023, citat de Agerpres.

Nu au existat modificări în clasament în primele 10 judeţe în acest an, dar s-a adâncit decalajul dintre regiunile bogate și cele sărace.

Bucureştiul e pe primul loc, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 euro, ceea ce înseamnă că locuitorii Capitalei au cu aproape 98% mai multă putere de cumpărare decât media naţională şi de 3,8 ori mai multă putere de cumpărare decât locuitorii judeţului Vaslui, care are cea mai mică putere de cumpărare disponibilă pentru cheltuielile şi economiile lor – 4.010 euro, aproape 52% din media naţională.

Toate judeţele din top zece au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie, iar restul de 32 sunt sub media naţională, conform B1 TV.

Studiul citat de Agerpres mai arată că, în 2023, puterea de cumpărare a europenilor a crescut cu 5,8% față de anul precedent, ajungând la 17.688 euro. 16 dintre cele 42 de ţări examinate sunt peste media europeană.

Liechtenstein (68.843 euro), Elveţia (49.592 euro) şi Luxembourg (40.931 euro) au un venit net mai mare decât restul Europei. Puterea de cumpărare cea mai mică e în Belarus, Kosovo şi Ucraina.

De menționat sunt Irlanda (26.882 euro pe cap de locuitor), care a urcat patru locuri în acest top, și Spania (16.449 euro), care anul acesta e ușor sub media europeană.

Locuitorii din Ucraina au o putere de cumpărare de doar 2.478 euro per capita.

scroll to top