Închide

De la fast fashion la lost fashion | Un paradis al confecțiilor închide 150 de fabrici de modă

Avatar
red and white dining tables and chairs

Fotografie de Rio Lecatompessy pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

După ce grevele pentru un salariu minim mai ridicat au izbucnit în violențe, provocând cel puțin trei morți, producătorii de confecții din Bangladesh au închis cel puțin 150 de fabrici ca măsură de precauție, transmite RetailDetail. Țara este considerată de producătorii de haine cu consum rapid (fast fashion) un adevărat paradis al producției, deoarece forța de muncă este ridicol de ieftină, iar normele legale de muncă nu sunt respectate.

Condiții de muncă ingrozitoare

De câteva săptămâni, muncitorii din fabrici din Bangladesh sunt în grevă pentru salarii minime mai mari. Aceste proteste scapă uneori de sub control. După ciocnirile cu poliția, cel puțin trei persoane au fost deja ucise, iar alte zeci au fost rănite. În plus, furia muncitorilor a dus la jefuirea a șaptezeci de fabrici. Drept urmare, producătorii au închis cel puțin 150 de fabrici ca măsură de precauție, iar poliția a depus plângeri împotriva a 11.000 angajați, relatează agenția de presă franceză AFP.

Bangladesh este al doilea cel mai mare producător de modă vestimentară din lume, cu aproximativ 3.500 de fabrici de confecții, producând pentru marile mărci de modă occidentale, cum ar fi Levi’s și H&M.

Sectorul reprezintă o cifră de afaceri de 55 miliard de euro și aproximativ 85 % din exporturile anuale ale țării, dar cele patru milioane de oameni ai săi lucrează în condiții de muncă îngrozitoare.

Până de curând, lucrătorii primeau un salariu lunar de aproximativ 70 euro. Săptămâna trecută, suma a fost ridicată la 100 de euro, dar sindicatele vor să dubleze suma pentru a acoperi costul vieții în creștere.

Chiar luna trecută, unele mărci importante de modă, inclusiv GAP, Puma și Abercrombie & Fitch, pe lângă cele menționate mai devreme, au trimis o scrisoare prim-ministrului din Bangladesh, cerând discuții pașnice privind un salariu minim pentru lucrătorii din domeniul textilelor. Ei cer o revizuire anuală a salariilor minime – în prezent, acest lucru se întâmplă doar la fiecare cinci ani.

scroll to top