Închide

TOP STORY 2021 | Țările din Europa cu cele mai mari taxe pentru șosele. Primul loc, o surpriză?

Avatar
alpine, highway, panorama

Fotografie de pasja1000 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Indiferent dacă plănuiți o călătorie de vară prin Europa sau pur și simplu alegeți să conduceți automobilul personal pentru a ajunge la următoarea destinație de vacanță, renunțarea la aeroporturile aglomerate pentru o șosea liberă este o oportunitate excelentă de a descoperi mai multe țări pe care le vizitați. 

Cu toate acestea, atunci când luați în considerare o vacanță cu mașina, există o mulțime de costuri suplimentare de avut în vedere, combustibilul, călătoria cu feribotul și cazarea peste noapte sunt unele dintre cele mai evidente, dar este posibil să nu fi totalizat costul utilizării drumurilor cu taxă de pe traseu. Northgate a analizat 44 de țări, examinând șosele cu taxă, poduri și tuneluri, pentru a dezvălui cele mai scumpe rute din Europa.

Cele mai mari taxe de drum pentru automobilul personal

Analiza Northgate a arătat că Franța găzduiește cel mai scump drum cu taxă, șoferii care călătoresc de la Paris la Marsilia (de-a lungul autostrăzii A6 / A7) trebuie să plătească 52,59 GBP într-o singură direcție, ceea ce înseamnă că o călătorie dus-întors îi va face pe turiștii să achite peste 100 GBP.

Ruta italiană de la Milano la Napoli s-a dovedit a fi a doua cea mai scumpă, costând 50,73 lire sterline pe călătorie, iar ruta Bodø – Oslo, în Norvegia, a ocupat locul al treilea, cu un preț de 45,16 lire sterline.

În mod surprinzător, deși este cunoscut pentru faptul că este drum scump în Marea Britanie, drumul cu taxă M6 s-a clasat doar pe locul 15 în analiza Northgate, șoferii fiind obligați să plătească 6,60 GBP pentru călătorie.

O nouă destinație de luat în considerare, Macedonia de Nord oferă șoferilor cea mai ieftină opțiune atunci când vine vorba de șosele cu taxă, ruta de 37 km de la Petrovec la Veles costând doar 1,15 GBP.

Călătorii care doresc să experimenteze atât Norvegia, cât și Suedia, vor fi încântați să afle că podul Svinesundsbron care leagă ambele țări costă doar 1,74 GBP pentru trecere. În comparație, cel mai scump tunel din studiul nostru, Marele St. Bernard din Elveția, îi va costa pe șoferi 22,85 GBP.

Tunelul Sozina din Muntenegru și tunelul Dublin Port din Irlanda au fost cele mai ieftine tuneluri din analiza Northgate, costul pentru traversarea lor fiind doar 2,22 lire sterline, respectiv 2,58 lire sterline.

Drum
Foto: northgatevehiclehire.co.uk

Cele mai mari taxe de drum pentru șoferii de camioane (HGV)

Având în vedere Brexit-ul, multe companii de transport vor crește costurile suplimentare asociate călătoriilor paneuropene. Dar, cu șoselele cu taxă care reprezintă 7% din costul total al transportului în Europa de Vest, cât plătesc companiile pe vehicul pentru a călători în Europa?

Ruta A6- A7 Paris-Marsilia ar putea fi costisitoare pentru turiști, dar este și mai scumpă pentru șoferii de vehicule grele, o călătorie într-un singur sens costă 305,24 GBP.

Tunelul Great St. Bernard, care leagă Elveția de Vest de Italia, este a doua cea mai scumpă rută pentru șoferii de vehicule grele, costul fiind de 137,26 GBP pe călătorie. Ruta Bodø-Oslo din Norvegia este a treia cea mai scumpă pentru șoferii HGV, prețul fiind de 116,84 GBP, cu peste 150% mai mult decât pentru automobilul personal

În comparație, traseul de la Petrovec la Veles în Macedonia de Nord va costa șoferii doar 3,17 lire sterline, cel mai ieftin dintre șoselele analizate.

Tunelul Dublin Port din Irlanda și tunelul Vadlaheidargong din Islanda sunt, de asemenea, printre cele mai ieftine rute din analiza Northgate, ambele costând sub 10 GBP pentru șoferii de vehicule grele.

Cu toate acestea, un sfert din țările europene, inclusiv Finlanda, Estonia și Monaco, nu au taxe de drum.

Datele studiului Northgate sunt obținute în noiembrie 2020, în urma analizei taxelor șoselelor, podurilor și tunelurilor din 44 de țări europene.

scroll to top