Închide

SUA | Pe fondul temperaturilor scăzute, vânzările din retail au scăzut în februarie 2021

Avatar
shopping, business, retail

Fotografie de Alexas_Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Vânzările din comerțul cu amănuntul din SUA au scăzut în februarie, când temperaturile scăzute s-au resimțit pe zone întinse din țară, ceea ce a dus la o scădere a cererii din partea consumatorilor, dar se așteaptă că aceasta va accelera în următoarele luni, notează Bloomberg.

Scăderea cu 3% a încasărilor totale din retail a venit în urma unei creșteri revizuite în sus de 7,6%, în ianuarie, care a reprezentat cel mai puternic avans din ultimele șapte luni, au arătat marți cifrele Departamentului Comerțului. Previziunea dintr-un sondaj realizat de Bloomberg între economiști arăta o scădere de 0,5% în februarie.

Activitatea de vânzare din comerțul cu amănuntul a fost împiedicată în cursul lunii februarie, deoarece orașele din SUA au înregistrat temperaturi foarte scăzute, iar furtunile de iarnă au copleșit rețelele electrice din Texas. Cu toate acestea, vânzările totale din retaill rămân cu mult peste nivelurile pre-pandemice și urmează să se consolideze în al doilea trimestru, pe măsură ce americanii primesc o altă rundă de stimuli de la guvernul federal.

Cheltuielile ar fi putut fi, de asemenea, reduse, deoarece perioada de depunere a impozitelor a Serviciului de Venituri Interne s-a deschis cu două săptămâni mai târziu decât de obicei, întârziind rambursările. Un raport de la IRS, săptămâna trecută, a arătat o scădere de 32% de la an la an a rambursărilor.

Economiștii – inclusiv cei de la Goldman Sachs Group Inc. și Bloomberg Economics – și-au revizuit estimările pentru produsul intern brut 2021 în această săptămână, menționând că legea stimulării financiare de 1,9 trilioane de dolari a președintelui Joe Biden, semnată săptămâna trecută, va stimula creșterea economică în ultima parte din acest an.

Pe lângă stimulii guvernamentali și vremea mai caldă de primăvară, cheltuielile consumatorilor în lunile următoare vor fi alimentate și de reducerea restricțiilor Covid-19 și de o accelerare a ritmului vaccinărilor.

Texas, Mississippi și Wyoming au anunțat deja planuri de a-și readuce economiile la capacitate maximă în această lună, iar săptămâna trecută Biden a îndrumat statele să facă toți adulții eligibili pentru vaccinări până la 1 mai.

Unsprezece din cele 13 categorii de comerț cu amănuntul au înregistrat scăderi în februarie, inclusiv o scădere de 4,2% la dealerii de autovehicule.

O creștere a prețurilor benzinei, parțial din cauza crizei energetice din Texas, a contribuit la menținerea valorii vânzărilor. Datele din comerțul cu amănuntul nu sunt ajustate pentru inflație. Încasările stațiilor de service au crescut cu 3,6% în februarie.

Un raport separat al Departamentului Muncii a arătat că prețurile la import au crescut cu 3% în februarie față de un an mai devreme, cel mai mare câștig din octombrie 2018, pe măsură ce costurile cu petrolul au crescut.

Mai multe informații

  • Vânzările din retail, cu excepția automobilelor, au scăzut cu 2,7% în februarie, cea mai mare valoare înregistrată din aprilie;
  • Vânzările așa-numitelor grupuri de control, care exclud serviciile alimentare, dealerii auto, magazinele de materiale de construcții și benzinăriile, au scăzut cu 3,5% în februarie, după o creștere revizuită de 8,7% în ianuarie;
  • În ultimele trei luni, vânzările grupului de control au crescut anual cu 3,5%. Măsura este adesea considerată că reflectă cererea de bază a consumatorilor.
scroll to top