Închide

SUA salută opoziția tot mai mare în Europa față de gazoductul Nord Stream 2

Avatar
Gettyimages 1228391387 1160x773

Foto: politico.eu

Statele Unite au salutat opoziția din ce în ce mai mare din Europa față de gazoductul Nord Stream 2, care urmează să transporte gaze naturale din Rusia în Germania, prin Marea Baltică.

“Suntem încântați să vedem voci din ce în ce mai multe din Germania și din partea altor parteneri europeni care solicită o pauză pentru acest proiect susținut de Kremlin”, a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA la Berlin, potrivit dpa.

“Opoziția noastră față de gazoductul Nord Stream 2 din cauza preocupărilor privind securitatea energetică și a comportamentului malign al Rusiei este bine cunoscută. Salutăm întotdeauna șansa de a ne consulta cu Germania cu privire la aceste preocupări”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt răspundea unui raport din publicația Handelsblatt, potrivit căruia SUA este pregătită să discute despre renunțarea la sancțiuni împotriva gazoductului ce este aproape complet.

În schimb, SUA așteaptă o propunere din partea Germaniei care să răspundă preocupărilor sale, cum ar fi un posibil mecanism care ar întrerupe aprovizionarea cu gaz dacă Moscova ar restrânge transporturile de gaze prin Ucraina. SUA au vizat Nord Stream 2 cu sancțiuni, temându-se că va face ca Europa să devină dependentă de energie din Rusia.

Cu toate acestea, susținătorii gazoductului au acuzat Washingtonul că este interesat doar de vânzarea propriului său gaz natural. SUA nu este însă singura țară preocupată: unele state membre ale UE – în principal Polonia și Statele Baltice – și-au exprimat opoziția.

Franța s-a alăturat listei țărilor care solicită oprirea proiectului, după modul în care Rusia a reacționat la criticile lui Alexei Navalny și ale susținătorilor săi.

În Germania, Verzii și cei de la FDP (Partidul Liber Democrat) solicită întreruperea sau oprirea proiectului, în timp alți critici s-au manifestat chiar din interiorul blocului conservator al cancelarului Angela Merkel.

Guvernul cancelarului Merkel a refuzat până să renunțe la angajamentele sale în ceea ce privește gazoductul, care va transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din Rusia în Germania.

scroll to top