Închide

SUA torpilează Nord Stream, dar Rusia devine al treilea mare furnizor de petrol al americanilor

Avatar
Rusia Oil

Foto: ITAR TASS

Timp de citire: 3 minute

Rusia devine al treilea mare furnizor de petrol al Statelor Unite ale Americii. Asta în timp ce SUA torpilează conducta de gaze naturale Nord Stream 2 cu posibile sancțiuni. În același timp, importanța Rusiei ca furnizor de energie pentru SUA crește, anunță cotidianul austriac Der Standard.

Recent, Rusia și-a extins semnificativ exporturile de țiței către SUA și este acum cel mai mare furnizor al americanilor după Canada și Mexic. Lucrurile stau diferit sub noul președinte american Joe Biden. Dar un lucru rămâne la fel: respingerea categorică din partea administrației americane a mult-disputatei conducte Nord Stream 2, care ar trebui să aducă 55 de milioane de metri cubi de gaz rusesc prin Marea Baltică în Germania, în fiecare an.

Pe lângă Uniper și Wintershall (Germania), Engie din Franța și britanico-olandezii de la Royal Dutch Shell, compania OMV cu sediul la Viena, Austria, este, de asemenea, implicată în proiect. Șeful OMV, Rainer Seele, chiar a declarat de mai multe ori că gazoductul este un proiect paneuropean.

Interesul est-europenilor, în special al Ucrainei, dar și al Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei față de această linie de transport este redus. Ucraina se teme de diminuarea veniturilor din tranzit, dar și de securitatea politică.

Trump, lobby-ist pentru industria SUA

Președintele SUA, Donald Trump, nu a ascuns niciun secret al activității sale de lobby pentru industria petrolieră și a gazelor din SUA, care dorea să livreze gaz lichefiat în Europa însăși. Biden, deși este mai puțin strâns legat de industria Big Oil, folosește aceleași argumente pentru lupta împotriva Nord Stream 2: Europa depinde excesiv de Rusia în domeniul energiei. De fapt, ponderea gazului rusesc în consumul total din Europa este relativ mare, de 36%.

Gazprom și Novatek și-au pierdut cota de piață în 2020. Numărul tot mai mare de terminale de gaz natural lichefiat (GNL) oferă europenilor posibilitatea de a trece rapid la alți furnizori de gaze, în cazul în care răul devine mai rău.

Este interesant faptul că, în același timp cu politica de izolare a Washingtonului față de hidrocarburile rusești, exporturile de petrol din Rusia către SUA au crescut semnificativ în ultimii ani. Acest lucru este uimitor prin faptul că SUA s-a transformat din importator net în exportator net în ultimii 15 ani.

Al treilea cel mai mare furnizor de petrol

În timp ce în 2006 țara a importat cu 13 milioane de barili mai mult (159 litri de fiecare cetățean!) față de cât a exportat, americanii își acoperă singuri acum peste 70% din nevoile proprii. Drept urmare, transporturile majorității țărilor exportatoare de petrol către SUA au scăzut. Însă nu la fel s-a întâmplat cu Rusia – și asta în ciuda deteriorării drastice a relațiilor bilaterale de la criza din Crimeea, între Rusia și Ucraina, din 2014.

În 2020, Rusia a exportat aproape 27 de milioane de tone de țiței și derivate în SUA. Adică 538.000 de barili pe zi, cu 63% mai mult decât în ​​2014. Astfel, pentru prima dată, Rusia a devenit al treilea cel mai mare importator de petrol din SUA – în spatele Canadei și Mexicului. Țara a depășit furnizorul de lungă durată al SUA, Arabia Saudită, și aproape și-a dublat cota de piață a importurilor. La 6,85%, deși acest lucru este mult sub valorile pentru Europa (în jur de 30 la sută), fapt ce se datorează în principal faptului că, datorită rutelor lungi de transport, petrolul rusesc este mai scump în SUA decât în ​​Europa.

Politica de sancțiuni

Costurile ridicate limitează creșterea livrărilor. Cu toate acestea, există mai multe motive care sugerează că Rusia va continua să joace un rol important în aprovizionarea cu combustibil a SUA. Unul dintre ele este politica de sancțiuni. Unde Washingtonul nu-i vizează doar pe ruși.

De ani de zile, Iranul și Venezuela au fost, de asemenea, boicotate într-o formă mult mai dură. Petrolul venezuelean, în special, a jucat în trecut un rol important pentru rafinăriile SUA. Deoarece consistența țițeiului rusesc Ural se apropie cel mai mult de țițeiul greu din câmpiile Maracaibo, acesta îl înlocuiește cu succes.

Însă trecerea rafinăriilor la țițeiul mai soft al mărcii WTI ar fi costisitor. Așa că, anul acesta, tendința este să ajungă și mai mult petrol rusesc în SUA. Chiar din ianuarie, Rusia a început extinderea livrărilor. Cu un total de 20,1 milioane de barili, Rusia se află așadar imediat în spatele Mexicului (23,2 milioane), partenerul tradițional al SUA aflat momentan pe locul 2 în topul furnizorilor de țiței pentru americani.

scroll to top