Închide

SUA vor trimite URGENT un nou pachet de arme către Ucraina, în valoare de 300 de milioane de dolari

Avatar
Sign save ukraine on protest against war in ukraine

Fotografie de Mathias Reding pe Pexels

Timp de citire: 3 minute

Statele Unite vor trimite un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 300 de milioane de dolari, a anunțat marți administrația președintelui Joe Biden, prima măsură de acest fel în ultimele luni, în condițiile în care fondurile suplimentare pentru Kiev rămân blocate de liderii republicani din Congres, potrivit Reuters.

Casa Albă s-a străduit să găsească modalități de a trimite mai mult ajutor militar, având în vedere situația de pe câmpul de luptă și rezistența la finanțare din partea liderilor republicani de linie dură.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că finanțarea provine din economiile neanticipate din contractele Pentagonului și va fi folosită pentru proiectile de artilerie și muniții pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS).

“Această muniție va menține armele Ucrainei în funcțiune pentru o perioadă, dar numai o perioadă scurtă”, a declarat Sullivan reporterilor. “Nu este nici pe departe suficientă pentru a satisface nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă și nu va împiedica Ucraina să rămână fără muniție”, a mai spus Sullivan.

Ultima retragere a fost în decembrie 2023, când fondurile pentru refacerea stocurilor au ajuns la zero.

Oficialii americani au analizat, de asemenea, opțiuni pentru confiscarea a aproximativ 285 de miliarde de dolari în active rusești imobilizate în 2022 și utilizarea banilor pentru a plăti pentru armamentul Ucrainei.

Anunțul a fost făcut în contextul în care președintele și premierul Poloniei se vor întâlni cu președintele Joe Biden la Casa Albă, în cursul zilei de marți, pentru a discuta despre modalități de consolidare a sprijinului pentru Ucraina.

Utilizarea fondurilor care au fost returnate pentru refacerea stocurilor deschide o fereastră îngustă pentru a permite trimiterea urgentă a mai multor ajutoare din stocurile existente, în timp ce administrația Biden așteaptă ca legislatorii să adopte fonduri suplimentare.

Biden, un democrat, a susținut ajutorul militar pentru Ucraina de la invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, în timp ce probabilul adversarul său republican în alegerile americane din 5 noiembrie, fostul președinte Donald Trump, are o poziție mai izolaționistă.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un aliat al lui Trump, a refuzat până în prezent să convoace un vot asupra unui proiect de lege care ar oferi încă 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Măsura a trecut de Senatul condus de democrați, iar atât republicanii, cât și democrații din Cameră spun că ar trece dacă liderii republicani ai Camerei ar permite un vot.

Liderii agențiilor de informații americane au făcut marți presiuni urgente asupra membrilor Camerei Reprezentanților pentru a aproba asistența militară suplimentară pentru Ucraina, spunând că aceasta nu numai că ar stimula Kievul în lupta cu Rusia, dar ar descuraja agresiunea chineză.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a declarat luni că situația de-a lungul frontului din războiul țării cu Rusia este cea mai bună din ultimele trei luni, trupele Moscovei nu mai avansează după ce luna trecută au capturat orașul Avdiivka, din estul țării.

Zelenskiy, într-un interviu acordat televiziunii franceze BFM, a declarat că Ucraina și-a îmbunătățit poziția strategică în pofida lipsei de armament, dar a sugerat că situația s-ar putea schimba din nou dacă nu vor veni noi livrări.

El a declarat anterior că Rusia pregătește o nouă ofensivă împotriva Ucrainei începând de la sfârșitul lunii mai sau din vară. Zelenskiy a declarat că 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși din februarie 2022.

Capturarea de către Rusia a Avdiivka a oferit forțelor de la Kremlin un spațiu de respirație în apărarea centrului regional Donetsk, deținut de Rusia, la 20 de kilometri (12 mile) spre est.

La începutul acestei luni, un comandant militar de rang înalt a declarat că trupele ucrainene au fost forțate să părăsească mai multe așezări învecinate cu Avdiivka din cauza ofensivei continue a Rusiei, pe fondul epuizării propriilor sale stocuri de muniții.

Danemarca va oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, inclusiv sisteme de artilerie Caesar și muniție, în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de coroane daneze (336,6 milioane de dolari), a anunțat marți Ministerul danez al Apărării într-un comunicat.

Țările Uniunii Europene urmează să convină asupra unei noi suplimentări de 5 miliarde de euro (5,46 miliarde de dolari) la un fond folosit pentru a finanța livrările militare către Ucraina, a relatat marți Financial Times, citând patru oficiali informați despre discuții.

scroll to top