Suedia renunță la ambițiile de a construi o rețea feroviară de mare viteză. Ce argumente i-au convins?
Guvernul suedez nou format, în urma alegerilor din toamna trecută, a anunțat că va redirecționa resursele și finanțarea destinate până acum dezvoltării unei rețele feroviare de mare viteză, concentrându-se în schimb pe întreținerea și dezvoltarea rețelei de căi ferate convenționale, cu un accent deosebit pe traficul de navetiști și mărfuri, anunță publicația de specialitate International Railway Journal.
Autoritatea suedeză pentru infrastructură – Trafikverket – a finalizat, în 2021, un studiu privind dezvoltarea liniilor de mare viteză în sudul țării, propunând o rețea în formă de Y care să conecteze capitala Stockholm cu cele două mari orașe din sud, Göteborg și Malmo, cu o viteză de proiectare de 320 km/h. Studiul estimase costul rețelei la 295 miliarde de coroane suedeze (circa 28,27 miliarde USD), cu o marjă de eroare de 50 miliarde de coroane.
Într-o declarație emisă pe 23 decembrie, Ministerul Afacerilor Rurale și Infrastructurii a transmis că rețeaua feroviară este vitală pentru funcționarea întregii Suedii, dar întreținerea acesteia este rămasă în urmă de mulți ani, ceea ce a dus la necesitatea reorientării investițiilor publice în domeniul feroviar.
Pe lângă renovarea rețelei existente, guvernul acordă prioritate îmbunătățirii calității infrastructurii rutiere și dezvoltării unei rețele de stații de încărcare pentru vehiculele electrice, în detrimentul investițiilor în calea ferată de mare viteză.
”Guvernul vrea ca investițiile făcute în calea ferată să faciliteze, în primul rând, naveta și transportul de marfă, deoarece aceste sectoare promovează locurile de muncă și creșterea economică. Scopul nostru este ca investițiile feroviare să fie mai rentabile decât în varianta în care ar fi fost implementat planul inițial, cel pentru noile linii feroviare de mare viteză”, a declarat ministrul Andreas Carlson.
Guvernul mai spune că investiția în calea ferată de mare viteză ar fi însemnat că finanțarea pentru alte proiecte necesare ar fi devenit greu de asigurat, iar creșterea vitezei medii a trenurilor poate fi realizată prin cheltuirea judicioasă a acestor sume pentru rețeaua convențională și, eventual, construirea de căi ferate noi, dar nu de linii de mare viteză.
În plus, multe proiecte de investiții în rețeaua existentă ar putea fi implementate mai rapid decât dezvoltarea de noi linii de mare viteză.
Noul guvern a criticat, de asemenea, vechea coaliție de guvernare, spunând că a ales să continue proiectul feroviar de mare viteză în ciuda costurilor foarte mari și a lipsei de control financiar a cheltuirii banilor publici, fapt criticat și de Oficiul Național de Audit.