Suma creditelor acordate prin IMM Invest a depășit 10,2 miliarde de lei în două luni
Prin IMM Invest s-au acordat 10,22 miliarde de lei în cele aproximativ 2 luni trecute de la debutul programului, ceea ce înseamnaă o creștere a creditului bancar către companii de 34 de ori peste media lunară a creditelor acordate în ultimul deceniu, anunță Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii IMM Invest a intrat în cea de-a patra fază de implementare, cea a acordării ajutorului de stat, care va asigura costuri de finanțare zero pentru aplicanții programului. Această subvenție constă în garantarea împrumuturilor accesate prin program, precum și a plății sumelor cuvenite din cumulul comisionului de risc, a comisionului de administrare și a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite.
În acest moment, în portalul www.imminvest.ro sunt înregistrate 65.342 de IMM-uri, cu un volum total subscris de peste 85 de miliarde lei, din care aproximativ 60 de miliarde lei reprezintă solicitări pentru credite de investiții, iar peste 25 de miliarde sunt solicitări pentru credite capital de lucru. Finanțarea acestor IMM-uri va contribui la menținerea a 802.806 persoane angajate și cu siguranță, va impulsiona crearea de alte noi locuri de muncă.
Numărul creditelor aprobate de către cei 21 finanțatori participanți în program este de 11.589, iar volumul finanțării garantate este de 10,22 miliarde de lei.
Pentru IMM-urile care încă nu au accesat programul și doresc să se înscrie, aplicația programului rămâne deschisă pentru noi înscrieri până la data de 31 decembrie 2020.
Programul prevede parcurgerea de către IMM-uri a patru etape: prima etapă presupune analiza eligibilității privind încadrarea în categoria IMM-urilor, realizată de catre FNGCIMM; în faza a doua, banca selectată de către IMM, solicită documentația de credit, efectuează analiza economico-financiară și conform propriilor norme de creditare, stabilește dacă proiectul pentru care se solicită finanțarea este viabil din punct de vedere economic, caz în care aprobă creditul și transmite solicitarea de garantare către FNGCIMM. În etapa a treia, FNGCIMM analizează și garantează creditele aprobate de către instituțiile financiar-bancare.
În etapa a patra, cea de acordare a ajutorului de stat, FNGCIMM calculează și efectuează plata sumelor cuvenite finanțatorilor în contul dobânzilor și comisioanelor până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire.
La două luni și jumătate de la debutul programului, FNGCIMM a făcut plăți în contul granturilor acordate de 16.060.493,63 RON.