Summitul One Planet: Liderii lumii promit 14 miliarde de dolari pentru protejarea climei

,
Autor:    -  
One Planet
Foto - https://ro.ambafrance.org/

Timp de citire: 2 minute

Liderii lumii s-au angajat să cheltuiască aproximativ 14,3 miliarde de dolari pentru a combate criza climatică și degradarea mediului la Summitul One Planet de luni, un eveniment în mare măsură online, găzduit de Franța și Națiunile Unite.

Suma urmează să fie cheltuită pentru inițiativa Marelui Zid Verde, proiect care prevede plantarea de copaci în regiunea Sahel din Africa, a declarat președintele francez Emmanuel Macron participanților la evenimentul de la Paris, scrie dpa.

Proiectul Marele Zid Verde își propune să planteze mii de kilometri de copaci pe toată lățimea continentului african pentru a opri răspândirea deșertului Sahara și a contracara seceta și foametea.

Inițiativa, lansată în urmă cu aproximativ 15 ani, a avut perioade bune și perioade mai puțin bune, dar Macron a spus că banii vor accelera proiectul și vor aduce locuri de muncă în regiune.

La summit au participat cancelarul german, Angela Merkel, prim-ministrul britanic, Boris Johnson, secretarul general al ONU, Antonio Guterres și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de înalți oficiali ai diferitelor organizații internaționale.

Moștenitorul tronului britanic, prințul Charles, a cerut, de asemenea, companiilor din întreaga lume să susțină un proiect: semnatarii „Terra Carta” ar avea ca obiectiv punerea sustenabilității pe primul loc, a spus prințul participanților. El își propune să strângă 9,8 miliarde de dolari pentru inițiative ecologice. Până în prezent, finanțatorii includ AstraZeneca, HSBC, BP ​​și Aeroportul Heathrow.

One World Summit își propune să accelereze punerea în aplicare a acordului climatic de la Paris. Cu toate acestea, discuțiile privind încălzirea globală au căzut într-un plan secundar, din cauza pandemiei cu care se confruntă lumea și a problemelor economice generate de aceasta.

Organizatorii One Planet spun că discuțiile de luni vor începe un an de diplomație pe teme climatice, an care va culmina la Conferința ONU privind schimbările climatice, cunoscută și sub numele de COP26, eveniment ce va avea loc la Glasgow, în noiembrie.

Administrația americană care va intra sub conducerea lui Joe Biden și care l-a numit pe John Kerry drept trimisul său special prezidențial pentru climă, a contribuit la adăugarea unei doze de optimism. Agenda conferinței s-a axat pe biodiversitate și protecția ecosistemelor – precum și pe prevenirea pandemiei coroborate cu protecția speciilor. Summitul își propune să obțină angajamente pentru măsuri concrete de conservare și restaurare a biodiversității.

Germania intenționează să pună 30% din suprafețele terestre și maritime sub protecție până în 2030, a spus Merkel, și a solicitat altor țări să facă același lucru. Angajamentul face ca Germania să se alăture unui număr de peste 50 de țări în High Ambition Coalition for Nature and People (HAC), idee lansată de Franța. Merkel a făcut apel la comunitatea globală să înceteze distrugerea pădurilor și a spus că protejarea acestora înseamnă protejarea sănătății oamenilor.

Von der Leyen, care a făcut din problemele legate de climă un subiect central atunci când a preluat funcția sa în 2019, a avertizat asupra consecințelor dezastruoase ale schimbărilor climatice și ale pierderii biodiversității.

„Acesta este motivul pentru care vom acorda prioritate cercetărilor privind ‘One Health’ în cadrul Horizon Europe. Și permiteți-mi să fiu clară: Vom investi câteva sute de milioane de euro în următorii patru ani pentru cercetări privind biodiversitatea, sănătatea animalelor, bolile emergente și multe altele, “ea a spus.

Cu toate acestea, activista de mediu suedeză Greta Thunberg a respins Summitul One Planet, catalogându-l drept „bla bla” într-un tweet.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!