Închide

Suntem tot mai departe! Financial Times: Decalajul economic dintre Europa și Statele Unite se adâncește

Avatar
Usa Europe China James Ferguson

Foto: James Ferguson / FT.com

Timp de citire: 2 minute

Financial Times a alcătuit o lungă listă a întârzierilor pe care Europa le înregistrează în raport cu aliatul ei american. O întârziere care trebuie recuperată, dacă Bătrânul Continent nu vrea să intre în declin.

La aproape cincisprezece ani de la criza de subprime, decalajul dintre economia Europei și cea a Statelor Unite nu a fost niciodată atât de mare. În orice caz, asta afirmă analistul de politică externă al cotidianului Financial Times, Gideon Rachman, într-un articol dur, dar realist, care pune accentul pe înapoierea în creștere a Europei.

Autorul abordează o relație „din ce în ce mai dezechilibrată” între cele două maluri ale Atlanticului. În 2008, economiile americană și europeană aveau o dimensiune comparabilă, chiar și cu un avans ușor pentru UE. În 2022, decalajul ajunsese la peste 5 trilioane de dolari, ”iar el crește”, subliniază jurnalistul.

Cauza? Companiile de tehnologie, în majoritate americane, explică Gideon Rachman, dar și o dependență semnificativă a Europei de industrii din afara continentului.

Înapoiere tehnologică

Dacă, pe târămânul tehnologiei, Statele Unite sunt de mult înaintea tuturor, China a știut cum să reacționeze, prin crearea de campioni naționali. Nu așa s-a întâmplat însă în Europa, ale cărei companii de prim rang au fost cumpărați de americani, precum Skype sau DeepMind, explică FT. În opinia lui Gideon Rachman, același lucru se va întâmpla, cu siguranță, și în cazul noilor veniți în sfera inteligenței artificiale.

Poveste care se repetă pe palierul semiconductorilor, unde Europa este aproape absentă astăzi. Europa și Statele Unite sunt ambele în urmă în acest domeniu, dar „în Statele Unite ar trebui să fie puse în funcțiune 14 noi fabrici de semiconductori până în 2025, în condițiile în care Europa și Orientul Mijlociu vor avea doar 10, comparativ cu 43 de noi unități de producție în China și Taiwan”, enumeră autorul articolului.

În plus, Europa suferă pentru că nu dispune de suficientă finanțare și stimulente pentru a repune pe picioare o industrie demnă de renumele său. Iar pe piața valutară, euro rămâne mai puțin puternic decât dolarul.

Bătrânul Continent este acum „aproape total dependent de piețele de capital americane”, explică pentru Financial Times președintele Deutsche Bank, Paul Achleitner. Investitorii europeni lipses, nu au fonduri. Pe segmentul materiilor prime, situația este și mai gravă. Statele Unite exploatează șist, petrol și gaze. Războiul din Ucraina a arătat limitele dependenței de hidrocarburile venite de departe pentru țările Uniunii.

Industria ”Lifestyle”

„Există cu adevărat domenii în care Europa este lider mondial? se întreabă jurnalistul de la FT. Da, industria „lifestyle”. Adică turism, lux și fotbal. Și aici se ridică însă un mare DAR! Pentru că în lumea sportului cu balonul rotund, tot mai multe echipe aparțin acum unor averi americane, din Orientul Mijlociu sau din Asia.

„Dominanța Europei în sectoarele legate de lifestyle arată că viața de pe Vechiul Continent este încă atractivă pentru mulți. Dar asta poate fi o parte a problemei. Pentru că a trăi bine nu este suficient pentru a consolida o economie capabilă să concureze cu restul lumii și să evite „un declin inexorabil”, recunoaște Gideon Rachman.

scroll to top