Super-eroi, agenți secreți sau vrăjitori | Care sunt cele mai de succes francize de film?
Francizele de filme au consolidat box-office-ul global de zeci de ani și ar putea ajuta la revitalizarea vânzărilor de bilete într-un moment în care cinematografele se luptă să supraviețuiască. CNBC a realizat o listă a acestor producții, listă ce definește o franciză ca o serie de filme sau o colecție de filme, care împărtășesc același univers fictiv sau au fost comercializate ca o serie.
Industria cinematografică speră că un program susținut de vaccinare anti-Covid-19 îi va aduce pe cinefilii înapoi în cinematografe, dar trebuie evidențiată și importanța conținutului.
Din fericire, există o mulțime de blockbustere care își așteaptă publicul în lunile următoare, inclusiv filme noi de la francize de top precum Marvel, James Bond, Fast and Furious și Warner Bros. ′ DC Extended Universe. Filmele acestor francize au consolidat box-office-ul global de zeci de ani și ar putea ajuta la revitalizarea vânzărilor de bilete într-o perioadă în care cinematografele se luptă pentru supraviețuire.
13. Pirații din Caraibe – 4,52 miliarde de dolari
De la debutul primului film, „Blestemul Perlei Negre”, Disney a lansat cinci producții despre “Pirații din Caraibe” la nivel global. Franciza de film, bazată pe atracția populară a unui parc tematic, a generat peste 4,52 de miliarde de dolari în întreaga lume.
Deși seria de filme a fost populară în S.U.A., ea a generat cea mai mare parte a vânzărilor de bilete de la cinefili internaționali. Aproximativ 3 miliarde de dolari din totalul înregistrat a provenit de pe piețe din afara SUA și Canada.
Există zvonuri conform cărora Disney intenționează să producă un al șaselea film al seriei “Pirații din Caraibe”, dar anunțuri oficiale nu au fost făcute.
12. Transformers — 4,86 miliarde de dolari
Bazat pe linia de succes a producătorului de jucării Hasbro, Transformers a devenit o franciză de succes pentru studiourile Paramount în ultimele două decenii.
În total, studioul a lansat șase filme ca parte a seriei SF, obținând 4,86 de miliarde de dolari în box office-ul global. În această cifră este inclus și un lungmetraj de animație bazat pe linia de jucării, care a înregistrat vânzări de 5,8 milioane de dolari în cinematografe în anul 1986.
La fel ca franciza “Piraților din Caraibe”, seria de filme Transformers a beneficiat de vânzări puternice de bilete la nivel internațional. Aproximativ 3,28 de miliarde de dolari din totalul biletelor sale au venit de pe piețe din afara SUA și Canada.
11. Batman — 4,90 miliarde de dolari
După 10 filme clasice și unul animat, franciza Batman a strâns aproape 5 miliarde de dolari la box-office. Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney, Christian Bale, Ben Affleck și acum Robert Pattinson au toți un lucru în comun – l-au jucat pe Batman pe marele ecran. (Will Arnett este vocea din spatele măștii în versiunea animată Lego.)
Deși aceste filme nu sunt interconectate în același mod în care sunt alte serii de filme, Batman este atât de iconic încât proiectele sale independente sunt adesea grupate într-o singură franciză. CNBC a optat pentru a nu include „Justice League” în franciză, deoarece este un film de echipă. „Batman v. Superman: Dawn of Justice” a fost inclus deoarece Batman este numit în titlul filmului.
10. Jurassic Park — 4,99 miliarde de dolari
Cu doar cinci filme lansate, francizele Jurassic Park au obținut 4,99 miliarde de dolari în box-office-ul global. Cel de-al șaselea film sosește în 2022.
Primele trei filme din serie au fost lansate între 1993 și 2001, cu Sam Neill, Laura Dern și Jeff Goldblum în rolurile principale. O nouă trilogie cu Chris Pratt și Bryce Dallas-Howard în rolurile principale, care are loc mai târziu, a fost lansată în 2015.
9. Univerul extins DC — 5.6 miliarde de dolari
Lansat în 2013 cu „Man of Steel”, DC Extended Universe a fost răspunsul Warner Bros. la succesul seriei de filme Marvel a Disney. În ultimii șapte ani, studioul a lansat nouă filme interconectate, adunând 5,6 miliarde de dolari în vânzări globale de bilete. Deoarece regizorul Todd Phillips a spus că filmul său „Joker” nu este conectat la alte filme DC ale Warner Bros., nu a fost inclus în aceste date de box office.
Mai multe filme urmează să se alăture acestei francize în următorii câțiva ani, cu „The Suicide Squad” care va intra în cinematografe în 2021, discuții despre un film Flash și un al doilea film Aquaman care va veni în 2022 și o continuare a „Shazam!” în 2023. Un film cu Black Adam este, de asemenea, în lucru, precum și un al treilea lungmetraj pentru Wonder Woman.
8. Pământul de Mijloc – 5,86 miliarde de dolari
Pe baza operei lui J. R. R. Tolkien, există șase filme care alcătuiesc franciza de film din “Pământul de Mijloc”. Acestea includ o trilogie adaptată din romanele „Stăpânul inelelor” și o trilogie adaptată din „Hobbitul”. În total, cele șase filme au generat 5,86 miliarde de dolari în box-office-ul global.
Deși nu există planuri imediate pentru alte adaptări, Amazon a ales materialul scris pentru a produce o serie de televiziune pentru Prime Video.
7. The Fast and the Furious – 5,9 miliarde de dolari
Cu nouă filme anterioare și cu al zecelea în 2021, franciza Fast and Furious a adunat aproape 6 miliarde de dolari la box-office-ul global, începând cu anul 2001. Filmele sunt distribuite de NBCUniversal.
Filmele, care au o distribuție și locații de filmare diverse, au avut un succes deosebit la nivel internațional. Aproximativ 4,2 miliarde de dolari din încasările globale au venit de pe piețele din afara S.U.A.
„F9” a fost întârziat din cauza pandemiei de coronavirus, dar se așteaptă să ajungă în cinematografe în această vară.
6. X-Men – 6,03 miliarde de dolari
Începând cu anul 2000, 13 filme din Universul X-Men au fost lansate de 20th Century Fox. În total, aceste filme au adunat peste 6 miliarde de dolari din vânzări de bilete la nivel global.
Filmele sunt separate de Universul Cinematic Marvel (MCU), în ciuda faptului că provin de la aceeași companie de benzi desenate, deoarece au fost create de un alt studio de film. De asemenea, nu a existat nicio încrucișare între filmele MCU ale Disney și filmele X-Men ale lui Fox. „Noii mutanți”, „Logan” și ambele filme Deadpool sunt incluse în această franciză.
Acest lucru se va schimba când un al treilea film Deadpool va fi lansat sub emblema Disney în următorii câțiva ani. Disney a cumpărat activele de divertisment ale Fox în 2019 ca parte a unei tranzacții în valoare de 71 de miliarde de dolari și este așteaptat să aducă X-Men și Fantastic Four în MCU.
5. Spider-Man – 6,35 miliarde de dolari
La fel ca Batman, Spider-Man este suficient de iconic în industria cinematografică pentru a-și justifica propria franciză independentă. Peter Parker din Queens a apărut în șapte filme solo începând cu 2002, precum și într-un lungmetraj animat. În total, aceste filme au depășit 6,3 miliarde de dolari la box-office-ul global.
Spider-Man a fost interpretat de trei actori: Tobey McGuire, Andrew Garfield și Tom Holland. Primul dintre cele cinci filme a fost creat și distribuit exclusiv de Sony. Cu toate acestea, când Holland a preluat rolul, personajul său a fost integrat în Universul Cinematic Marvel (MCU).
Franciza Spider-Man include doar filme în care Spider-Man este principalul protagonist. Deci, filmele MCU unde apare Peter Parker, dar nu face parte din titlu, nu au fost adăugate la box office. A fost inclus „Spider-Man: Into the Spider-Verse”.
4. James Bond – 6,89 miliarde de dolari
Poate una dintre cele mai longevive francize de film din istoria cinematografiei este James Bond. Din 1963, s-au filmat 24 de producții cu celebrul agent secret. Aceste filme au adunat peste 6,89 miliarde de dolari la nivel global.
La fel ca Batman și Spider-Man, James Bond este un etalon în industria cinematografică. Șapte actori au preluat rolul 007 – Sean Connery, David Niven, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan și Daniel Craig. După lansarea filmului „No Time to Die”, cel de-al 25-lea film al lui James Bond, care va avea loc în octombrie, va începe căutarea pentru al optulea actor.
3. Lumea vrăjitorilor – 9,18 miliarde de dolari
Franciza Harry Potter a devenit tot mai de succes, de la apariția sa în 2001. Pe lângă cele opt filme bazate exclusiv pe Harry Potter în timpul petrecut la Școala de vrăjitorie Hogwarts, Warner Bros. a lansat o serie de filme care explorează lumea extinsă a vrăjitorilor. Cunoscute sub numele de seria Fantastic Beasts, aceste filme, dintre care două au fost lansate, îl urmăresc pe Newt Scamander pe măsură ce este prins într-o bătălie de zeci de ani între Albus Dumbledore și Gellert Grindelwald.
În total, aceste 10 filme au generat 9,18 miliarde de dolari în box-office-ul global. Se așteaptă ca încă trei filme din seria Fantastic Beasts să ajungă în cinematografe în următorii ani.
2. Star Wars – 10,2 miliarde de dolari
În 1977, „Războiul stelelor” a capturat imaginația unei generații. La peste 40 de ani mai târziu, franciza continuă să domine cifrele de vânzări.
În total, 12 filme Star Wars au fost lansate – nouă care fac parte din Saga Skywalker, două filme independente și un film de animație. Împreună acestea au adunat peste 10,2 miliarde de dolari din vânzările de bilete la nivel global.
În timp focusul actual al Disney pentru universul Războiului Stelelor este pe serviciul său de streaming Disney +, Patty Jenkins a fost selectată pentru a regiza „Rogue Squadron”, un nou film ce va fi lansat în cinematografe în 2023. Studioul a apelat și la Taika Waititi și la șeful Marvel, Kevin Feige. pentru a aborda propriile lor filme Star Wars. Se zvonește că Rian Johnson lucrează la propria trilogie stabilită în universul Star Wars.
1. Universul Cinematic Marvel (MCU) – 22,59 miliarde de dolari
Cu 23 de filme lansate în doar 12 ani, Universul Cinematic Marvel este una dintre cele mai prolifice francize din istoria cinematografiei. Și mai sunt multe filme pe drum. Din 2008, MCU a depășit 22,5 miliarde de dolari în box-office-ul global. În franciză este inclus filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile, „Avengers: Endgame”.
Sub supravegherea atentă a lui Kevin Feige, MCU a țesut o poveste complicată și interconectată de-a lungul deceniilor și genurilor. Saga respectivă va continua cu cel puțin o duzină de alte lansări în cinematografe în următorii cinci ani, precum și cel puțin 10 seriale de televiziune afiliate universului principal.