Justiția europeană interzice ”Big Mac”-ul: McDonald’s pierde dreptul de utilizare a mărcii în UE
Curtea Europeană de Justiție (CEJ), a doua cea mai înaltă instanță europeană, a admis miercuri plângerea a rețelei irlandeze de restaurante fast-food Supermac’s împotriva gigantului global McDonald’s, în disputa de lungă durată a celor două companii cu privire la utilizarea mărcii ”Big Mac” pe teritoriul Uniunii Europene, anunță versiunea online a televiziunii publice irlandeze RTÉ.
Astfel, Curtea Europeană de Justiție a decis că McDonald’s nu mai poate folosi marca comercială ”Big Mac” atunci când vine vorba de produse din carne de pasăre.
McDonald’s înregistrase marca în Uniunea Europeană în 1996. Cu toate acestea, în 2017, Supermac’s a solicitat Oficiului de Proprietate Intelectuală al UE (EUIPO) revocarea dreptului de utilizare a mărcii, pe motiv că McDonald’s nu a demonstrat o utilizare reală în ultimii cinci ani.
Lanțul de restaurante Supermac’s și-a deschis primele unități în orașul irlandez Galway în 1978 și oferă burgeri din carne de vită și pui, precum și nuggets de pui prăjiți și alte tipuri de sandvișuri.
În 2019, EUIPO a dat câștig de cauză parțial celor de la Supermac’s, revocând înregistrarea McDonald’s a mărcii Big Mac. Drept urmare, Supermac’s a primit permisiunea de a folosi marca ”Big Mac” pe produsele alimentare pe care le-a comercializat.
Totuși, la acea dată, EUIPO a continuat să le permită celor de la McDonald’s folosirea mărcii comerciale pentru sandvișuri cu pui și pentru alte produse din carne de pasăre, precum și în incintele restaurantelor McDonald’s și în facilitățile de tip drive-in. Supermac’s a contestat această excepție în fața Curții Europene de Justiție (CEJ).
În urma deciziei din 2019, Supermac’s a susținut că McDonald’s a folosit marca ”Big Mac” pentru a încerca să blocheze extinderea companiei în Marea Britanie și Europa.
Ca atare, acum CEJ a hotărât că McDonald’s va pierde marca ”Big Mac” și pentru comercializarea produselor din carne de pasăre.
Instanța europeană a constatat că McDonald’s nu a demonstrat utilizarea reală a mărcii, din nou, pe o perioadă neîntreruptă de cinci ani în cadrul Uniunii Europene. Prin urmare, hotărârea anulează și modifică concluzia inițială a Oficiului de Proprietate Intelectuală al UE.
Totodată, judecătorii europeni au mai constatat că McDonald’s nu a utilizat în mod real marca pentru a vinde “sandvișuri cu pui” și “alimente preparate din produse de pasăre” și nici la deschiderea de noi restaurante și facilități de tip drive-in.
Instanța a constatat că dovezile prezentate de McDonald’s nu indicau gradul de utilizare a mărcii în legătură cu produsele din carne de pasăre, în special în ceea ce privește volumul vânzărilor, durata perioadei de utilizare a mărcii și frecvența utilizării.
Sentința poate fi atacată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), cea mai înaltă instanță de judecată din dreptul Uniunii Europene.