Surpriză și multiple premiere la CIO! Cine va conduce mișcarea olimpică în următoarele cicluri olimpice?

, ,
Autor:    -  
RIO DE JANEIRO - BRAZIL - 12th Aug 2016. IOC President Thomas Bach watches the swimming at the Olympic Aquatics Centre in Rio De Janeiro. Photograph by IOC/Ian Jones.

Timp de citire: 3 minute

Fosta septuplă medaliată olimpică (2 aur, 4 argint, 1 bronz), legendă a înotului mondial și actuală ministră a Sportului, Tineretului și Artelor în Zimbabwe, Kirsty Coventry, va ocupa funcția de președinte al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) în următorii cel puțin 8 ani (două cicluri olimpice complete), înlocuindu-l pe germanul Thomas Bach.

Coventry va deveni astfel prima femeie care conduce mișcarea olimpică în istoria sa modernă, de 131 de ani, fiind, totodată, prima reprezentantă a Africi în cea mai înaltă poziție în CIO.

De asemenea, în Comitetul Executiv al Comitetului Internațional Olimpic a fost ales și Octavian Morariu, reprezentantul României, pentru un mandat de 4 ani, el devenind primul român în această poziție în ultimii 39 de ani, după Alexandru Șiperco (vicepreședinte al CIO între 1982 și 1986).

Alegerile, desfășurate în cadrul celei de-a 144-a ședințe plenare a CIO, la Pylos, în Grecia, s-au soldat cu o mare surpriză, fosta înotătoare din Zimbabwe întrecându-i pe cei care erau cotați cu cele mai bune șanse și cele mai atrăgătoare CV-uri, spaniolul Juan Antonio Samaranch Jr. – fiul fostului președinte al CIO cu același nume, între 1980 și 2001 – și lordul britanic Sebastian Coe.

Coventry, în vârstă de 41 de ani, a câștigat 49 din cele 97 de voturi valabil exprimate ale membrilor CIO, ceea ce i-a prilejuit o majoritate imediată și, prin urmare, victoria directă din primul tur de scrutin.

Victoria pe ultima lungime de bazin

Victoria lui Kirsty Coventry a venit oarecum neașteptat, pe fondul unui manifest de campanie caracterizat drept blând și neambițios și a unei campanii generale lente și împleticite.

De altfel, întregul proces de campanie a fost unul opac, limitând candidații la prezentări de câte 15 minute în cadrul unui eveniment privat, în luna ianuarie, fără accesul presei și fără posibilitatea de a primi întrebări din partea celorlalți membri CIO care asistau la prezentare.

Totuși, în ultimele zile de dinaintea votului secret de joi, lobby-ul puternic din partea lui Thomas Bach și a altor membri din vechea gardă a CIO pare să fi fost crucial.

Deși victoria ei este extrem de puternică din punct de vedere simbolic – ca femeie și reprezentantă a Africii, nu va fi lipsită de unele controverse, din anumite privințe.

Coventry este ministră a Sportului într-un guvern din Zimbabwe supus sancțiunilor din partea Marii Britanii, care au drept scop ”încurajarea guvernului din Zimbabwe să respecte principiile și instituțiile democratice, precum și statul de drept”, pe fondul unor acuzații grave de corupție și nerespectarea principiilor statului de drept.

De asemenea, mulți o văd ca pe o continuatoare a politicilor și filosofiei de management olimpic ale lui Thomas Bach, care ar urma să fie numit și președinte de onoare. Ca atare, așteptările de reformă democratică în mandatul său în fruntea CIO sunt, cel mai probabil, așteptări în van.

Kirsty Coventry urmează să preia mandatul începând cu data de 24 iunie, după ce Thomas Bach va părăsi funcția cu o zi mai devreme, de Ziua Olimpismului, după un maximum de 12 ani de mandat.

”Tânăra care a început pentru prima dată să înoate în Zimbabwe, cu atâția ani în urmă, nu ar fi putut visa niciodată la acest moment. Sunt cu atât mai mândră cu cât sunt prima femeie președinte al CIO și, de asemenea, prima președinte din Africa. Sper că acest vot va fi o inspirație pentru mulți. Tavanele de sticlă au fost spulberate astăzi și sunt pe deplin conștientă de responsabilitățile mele ca model de urmat”,

a spus Coventry în prima alocuțiune de după confirmarea oficială a victoriei sale în alegeri, de către președintele CIO, Thomas Bach.

Marele perdant, Lordul semifondului

A fost o înfrângere zdrobitoare pentru Lord Sebastian Coe, despre care întreaga mișcare olimpică admisese că avea cel mai bun CV și o carieră prodigioasă, nu doar în sportul său – cursele de semifond de la atletism (dublu campion olimpic la 1.500 de m plat și multiplu recordman mondial în probele de semifond), ci și ca manager sportiv, fiind șeful Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice din 2012, de la Londra, una dintre cele mai de succes ediții desfășurate în epoca modern. De asemenea, Coe a fost președintele World Athletics (fosta IAAF) din 2015 încoace.

Totuși, el a obținut abia 8 voturi, clasându-se pe locul al 3-lea, după Coventry și Juan Antonio Samaranch Jr., care a acumulat 28 de sufragii.

Coe se poziționase drept ”candidatul schimbării” și al reformei, precum și protectorul sportului feminin, îndemnând pe parcursul campaniei ca deciziile CIO să fie luate în viitor într-un proces mai deschis și mai transparent.

Poate chiar această atitudine i-a și adus înfrângerea. Mai mult, este demn de menționat poziționarea sa extrem de fermă în scandalul de dopaj sponsorizat de stat al sportivilor ruși, temă pe care s-a situat în contradicție de idei cu actualul președinte al CIO, Thomas Bach. World Athletics, sub conducerea lui Sebastian Coe, a impus o interdicție completă pentru atleții ruși de la participarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016, din cauza uriașului scandal de dopaj sponsorizat de stat, cale neurmată și de CIO.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!