Închide

Surse: Cel mai mare lanț de cinematografe din România, pe punctul de a-și schimba proprietarul

Avatar
end, guy, cinema strip

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Operatorul britanic de cinematografe Cineworld Group, proprietarul celui mai mare lanț de cinematografe din România, Cinema City, a purtat discuții avansate cu privire la vânzarea operațiunilor sale din Europa de Est, potrivit unor persoane familiare cu negocierile, citate de Bloomberg.

Compania cu sediul la Londra și-a depus actele de protecție împotriva falimentului în Texas, în luna septembrie, în dorința de a intra într-un proces de restructurare supravegheat de instanță, care oferă companiilor timp să negocieze cu creditorii pentru a ajunge la o înțelegere privind reducerea datoriilor. În SUA, grupul britanic operează cinematografele sub brandul Regal Cinema.

Pentru a reduce datoriile de aproape 9 mld. de dolari, creditorii mari ai companiei evaluează oportunitatea vânzării operațiunilor derulate sub brandurile Cinema City, Yes Planet și Rav-Chen, au spus sursele, care au dorit să își păstreze anonimatul, întrucât informațiile sunt nedestinate publicului.

Potrivit acestor informații, creditorii ar putea accepta oferte în jurul valorii de 1 miliard de dolari pentru aceste operațiuni, deși evaluările din acest moment s-ar situa între 600 și 700 de milioane de dolari, având în vedere datele financiare ale cinematografelor vizate.

Sursele citate de Bloomberg au mai precizat că încă nu a început niciun proces formal în vederea vânzării și nici nu există vreo certitudine că va aceasta va avea loc, în cele din urmă.

Cineworld a refuzat să comenteze.

În ce privește procedura de faliment din SUA, au rămas încă mai multe etape care trebuie să se deruleze, iar controlul Cineworld este probabil să treacă în mâinile celor mai mari creditori garantați.

Activele din Europa de Est cuprind 112 dintre cele aproximativ 750 de cinematografe ale Cineworld din întreaga lume, conform website-ului companiei, operațiunile derulându-se în Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Israel.

Divizia Regal Cinema din SUA, achiziționată în 2018 pentru 3,6 miliarde de dolari, reprezintă cea mai mare parte a operațiunilor Cineworld, cu 511 locații.

Pandemia de Covid-19 a închis cinematografele din întreaga lume și a suspendat producția de filme, iar Cineworld încă nu a reușit să își revină la nivelurile de dinaintea pandemiei.

În 2019, înainte de pandemie, segmentul companiei care înglobează operațiunile vizate acum de o potențială vânzare a înregistrat un profit din exploatare de 124 de milioane de dolari. Pe această bază, anul trecut au fost înregistrate pierderi de 23 de milioane de dolari, care s-au adăugat unor pierderi de 172 de milioane de dolari în 2020.

scroll to top