Surse: Realist vorbind, ”pașapoartele verzi” nu vor putea fi disponibile mai devreme de iulie
Publicația Euractiv.com, citând surse diplomatice din interiorul Uniunii Europene, anunță că ”în mod realist” nu trebuie să ne așteptăm ca ”pașapoartele verzi” – acele certificate sanitare menite să faciliteze circulația persoanelor pe teritoriul UE – să fie implementat înainte de luna iulie. Principalul motiv este că proiectul se confruntă cu o serie de provocări tehnice, din cauza diferitelor infrastructuri din țările UE. ”Interoperabilitatea proiectului este o sarcină dificilă”, potrivit surselor citate.
Un alt motiv este procesul legislativ care trebuie urmat, deoarece acest EU Green Pass trebuie să fie constituit ca o propunere de reglementare și, prin urmare, trebuie să treacă și prin parlamentele naționale.
Nu în ultimul rând, statele membre UE trebuie să decidă și asupra modului în care acesta va putea fi utilizat. Există țări dispuse să-l folosească numai pentru circulația persoanelor, în timp ce altele doresc să-l extindă și la activități precum intrarea într-un muzeu sau într-un cinematograf.
Din acest punct de vedere, propunerea Comisiei oferă flexibilitate.
”Dacă o țară decide să îl folosească și în alte scopuri, atunci va reveni instanțelor naționale să se pronunțe asupra legalității sale”, au spus surse din cadrul Comisiei.
Președinția portugheză a Uniunii Europene a declarat că va face totul pentru ca pașaportul de sănătate să fie instituit și operabil până în iunie. Viitorul document este deosebit de important pentru țările care se bazează în mod deosebit pe turism, cum ar fi Spania sau Grecia.
Totodată, conform unei știri a agenției Reuters, Estonia intenționează să elibereze certificate digitale de vaccinare încă din aprilie, potrivit lui Kalle Killar, subsecretar de stat în Ministerul Sănătății de la Tallinn, responsabil pentru domeniul e-sănătății și al inovării.
Killar a declarat că certificatele digitale vor veni în ajutorul nu doar al celor care vor să călătorească, ci și în viața lor de zi cu zi, fiind mai ușor de verificat și mai sigure decât cele din hârtie.
El a adăugat că un certificat global de vaccinare, la care guvernul Estoniei lucrează împreună cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), va avea nevoie probabil ani de zile pentru a fi dezvoltat și a fi pus în operare.