Închide

Surse Reuters | Italia lansează un fond de 40 de mld. € pentru companiile afectate de COVID-19

Avatar
milan cathedral, church, architecture

Fotografie de ShenXin pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Italia intenționează să lanseze un fond în valoare de până la 40 miliarde de euro (47,8 miliarde de dolari) în această lună pentru a ajuta companiile afectate de criza coronavirusului să crească capitalul și să își consolideze bilanțurile, potrivit Reuters, care citează două surse familiare cu aceast subiect.

Așa-numitul „Patrimonio Rilancio” este un vehicul cu destinație specială (SPV) care urmează să fie finanțat de Trezorerie prin obligațiuni suverane emise în mod specific și administrat de către creditorul de stat și investitorul de capital Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

CDP, în vârstă de 170 de ani, pe care Trezoreria îl controlează cu o participație de 83%, joacă un rol din ce în ce mai activ în Italy Inc pentru a menține activele strategice în mâinile naționale și pentru a atenua daunele economice cauzate de pandemie.

Profitând de abordarea mai flexibilă a Uniunii Europene în ceea ce privește ajutorul de stat în fața recesiunii induse de COVID, fondul va investi în companii nefinanciare italiene cu venituri de peste 50 de milioane de euro, în următorii 12 ani.

Pentru a oferi sprijin financiar CDP, Roma va emite până la 40 de miliarde de euro obligațiuni suverane în mai multe tranșe, crescând datoria publică care deja era la 155,6% din producția națională la sfârșitul anului trecut, un record italian de după război.

Momentul emiterii de obligațiuni va urmări tranzacțiile de injecție de capital ale fondului, au spus cele două surse. Mărimea tranșei inițiale va fi stabilită într-un decret elaborat acum de Trezorerie, au adăugat acestea.

Schema permite CDP să ajute companiile cu dificultăți financiare severe. Poate face acest lucru prin injecții de capital, obligațiuni convertibile în acțiuni sau datorii subordonate riscante, care se situează sub datoria principală atunci când vine vorba de rambursare.

Economia Italiei a scăzut cu 8,9% în 2020, cea mai abruptă recesiune anuală după cel de-al doilea război mondial.

În această săptămână, țara a devenit a șaptea din lume care a înregistrat peste 100.000 de decese legate de COVID.

Zeci de companii cu venituri de până la 500 de milioane de euro și-au exprimat deja interesul de a solicita schema sponsorizată de Trezorerie, concentrându-se pe obligațiunile convertibile și datoria subordonată ca opțiuni preferate, a spus una dintre surse.

Companiile, dintre care majoritatea nu sunt listate, operează în sectoare precum industria agroalimentară, producție, mass-media, lanțul de aprovizionare auto și tehnologia internetului, a adăugat sursa.

CDP poate utiliza, de asemenea, resursele fondului pentru a sprijini companiile mai sănătoase alături de investitorii privați în condiții obișnuite de piață și pentru a cumpăra participații la companiile listate considerate de importanță strategică, conform planului guvernului.

scroll to top