Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul Johnson&Johnson

,
Autor:    -  
1gdmedvu Johnson And Johnson Vaccine Web
foto: MGN

Timp de citire: 2 minute

Autoritatea Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat joi vaccinul anti-coronavirus produs de Johnson & Johnson. Este al patrulea ser anti-Covid omologat în Uniunea Europeană. UE a comandat deja 400 de milioane de doze, notează Deutsche Welle.

Comisia de specialitate din cadrul EMA a recomandat aprobarea condiționată a vaccinului Johnson & Johnson (J&J) pentru persoane de peste 18 ani. Decizia finală aparține Comisiei Europene, pas care este considerat însă doar o formalitate.

Este al patrulea vaccin anti-Covid-19 omologat în UE, după cele produse de Biontech/Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Spre deosebire de toate acestea, vaccinul J&J are avantajul administrării unei singure doze. La celelalte trei produse, este nevoie de câte două doze pentru a obține efectul imunitar dorit.

Speranța este că aprobarea celui de-al patrulea vaccin va impulsiona campania de vaccinare anti-Covid în UE, după un debut anevoios în numeroase țări membre.

Într-o declarație, EMA a declarat că datele pentru vaccinul J&J sunt „robuste” și „îndeplinesc criteriile de eficacitate, siguranță și calitate”.

Autoritățile din întreaga Uniune Europeană vor avea o altă opțiune pentru a combate pandemia și a proteja viețile și sănătatea cetățenilor lor, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA. Acesta este primul vaccin care poate fi utilizat ca doză unică, a adăugat ea.

Vaccinul J&J a fost dezvoltat de Janssen Pharmaceuticals, care este deținut de J&J și cu sediul în Belgia. UE a asigurat deja 400 de milioane de doze de vaccin, care făcuse obiectul unei revizuiri EMA din decembrie 2020.

SUA, Canada și Bahrain au omologat la rândul lor vaccinul companiei Johnson & Johnson, în timp ce Africa de Sud este într-o fază avansată în procesul de aprobare.

UE a fost puternic criticată pentru gestionarea campaniei de vaccinare și pentru că a rămas în urmă față de alte țări precum Israel, SUA și Marea Britanie.

Potrivit Our World in Data, un site web administrat de Universitatea din Oxford, UE a administrat aproximativ 43 de milioane de doze până marți. SUA a administrat aproximativ 93 de milioane de doze.

De asemenea, Europa se confruntă cu o creștere a numărului de noi infecții pe măsură ce se răspândesc noi variante. S-au înregistrat 1 milion de cazuri noi de COVID-19 săptămâna trecută, o creștere de 9% față de săptămâna precedentă.

UE a fost, de asemenea, amestecată în disputele cu AstraZeneca privind problemele de livrare cu vaccinuri. Acest lucru a dus, de asemenea, la blocarea UE de către unele exporturi de vaccin.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!