Închide

UE estimează că până la 80% din populația blocului comunitar a avut COVID-19

Avatar
coronavirus, young, man

Fotografie de Tumisu pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană a estimat că între 60% și 80% din populația UE a fost infectată cu COVID-19, întrucât blocul intră într-o fază post-urgență în care nu mai este necesară raportarea în masă a cazurilor, potrivit Euractiv.

În pregătirea pentru această fază mai puțin acută, guvernele Uniunii Europene ar trebui să intensifice imunizările copiilor împotriva COVID-19, a spus organismul executiv al blocului, semnalând că ia în considerare planuri de dezvoltare a antiviralelor.

„Se estimează că între 60% și 80% din populația UE a avut până acum COVID”, a declarat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-o conferință de presă, miercuri (27 aprilie).

Agenția de sănătate publică a UE a declarat că cazurile raportate au acoperit până acum aproximativ 30% din populația europeană, dar dacă s-ar adăuga infecții neraportate, cazurile ar putea ajunge până la 350 de milioane, aproximativ 77% din populația europeană.

Cu o scădere recentă a numărului de infecții și decese legate de COVID-19, UE se îndepărtează acum de la testarea în masă și raportarea cazurilor, a spus Kyriakides.

Dar sunt probabile noi creșteri ale cazurilor COVID-19, deoarece se așteaptă ca virusul să sufere mutații și, prin urmare, țările ar trebui să aibă în vigoare planuri pentru a trece din nou în modul de urgență și ar trebui să intensifice vaccinările, a spus comisia.

Într-un document care subliniază strategia pentru faza de post-urgență a pandemiei, Bruxelles-ul a îndemnat guvernele să continue să facă presiuni pentru imunizarea celor nevaccinați, în special a copiilor, înainte de începerea noului trimestru școlar din toamnă.

Ratele de imunizare sunt sub 15% în rândul copiilor cu vârste între 5 și 9 ani, cea mai tânără grupă de vârstă pentru care vaccinurile COVID-19 au fost autorizate în Europa. Acest lucru se compară cu peste 70% dintre adolescenții cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani, se arată în document.

Comisia a mai spus că ar putea sprijini dezvoltarea de noi medicamente împotriva COVID-19, în special antivirale care sunt mai ușor de depozitat și administrat.

UE „va explora posibilitățile de a sprijini proiecte care vizează dezvoltarea antiviralelor”, se arată în comunicat.

Pastilele antivirale împotriva COVID-19 dezvoltate de Pfizer și Merck & Co au fost aprobate pentru utilizare în UE. Dar adoptarea lor a fost până acum limitată, din cauza unei serii de motive, inclusiv încetinirea pandemiei, prețurile ridicate și procedurile naționale complicate pentru prescrierea acestora.

Executivul UE a mai spus că va lucra pentru a sprijini dezvoltarea următoarei generații de vaccinuri COVID-19, despre care se așteaptă să ofere o protecție mai robustă și de durată împotriva infecției sau transmiterii.

scroll to top